Nu een derde van de winkels gesloten is en de omzet keldert, versnelt de crisis de trends die al zichtbaar waren. Leegstand, afname van winkelbezoek en online concurrentie (omzetstijging van 25 procent in een paar weken) zitten op een niveau dat, zonder maatregelen, pas over vijf jaar was verwacht. Horeca en meubelboulevards worden het hardst getroffen. Dat stelde Gertjan Slob (Locatus) in een door Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) georganiseerde videoconferentie over de impact van de coronacrisis op winkelgebieden.

Karel Trommelen (DTNP) voegde daar nog aan toe: ,,De komende economische recessie die volgt, versterkt wat er nu gebeurt. Er komt vast wel een korte opleving van uitgestelde aankopen, maar ook de reisbranche, modebranche en het recreatief aanbod hebben weinig financiële reserves. Geloof me: huidige leegstand wordt niet meer opgevuld en neemt verder toe, huuropbrengsten nemen af.”

De oproep van DTNP is daarom nu om vlot te starten met het ontwikkelen van nieuw perspectief. ,,Maak samen met winkeliers én eigenaren een actieplan, waarin de deelgebieden van het winkelcentrum eigen kleur en invulling krijgen. Creëer bewustwording bij alle partners van de nieuwe realiteit en zorg dat je als gemeente een goede partner bent. Winkeliers moeten zich beseffen dat woningen naast de winkel of verplaatsing naar een beter winkelgedeelte, uiteindelijk een beter alternatief is dan langdurige leegstand en verloedering.”

Er zijn diverse online initiatieven om lokale ondernemers te ondersteunen, die ook klantenbinding in de winkelstraat bevorderen. Verder is monitoring en direct contact belangrijk. Ook de betekenis van Bedrijveninvesteringszones (BIZ) en winkeliersverenigingen is genoemd. De provincie Zuid-Holland heeft aangegeven om gemeenten te willen ondersteunen, zoals met de lopende subsidieregeling voor planvorming. En de provincie heeft het voornemen om gemeenten te compenseren als deze de verkiezingen bij aflopende BIZ uitstellen tot volgend jaar. (foto Ap de Heus)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter