Zijn musea, Huygens’ Hofwijck en Swaensteyn, zijn vanwege het coronavirus al enige tijd dicht. Wie directeur Peter van der Ploeg spreekt krijgt echter niet de indruk dat hij er diep onder gebukt gaat. Sterker nog, hij zit vol plannen en ideeën. ,,Ik probeer er zo veel mogelijk positiefs uit te halen.’’

Na de persconferentie van premier Mark Rutte, dinsdagavond, gaat Peter er voorzichtig van uit dat zijn musea na 20 mei, zeg 1 juni, weer open kunnen. ,,Ook wij kunnen bezoekers reguleren. En als bouwmarkten open mogen zijn, waarom wij dan niet? Ik denk dat als de ontwikkelingen rond het virus zo verder gaan, wij onder voorwaarden weer open kunnen. Ik zie licht aan het einde van de tunnel.’’

,,Als we weer open gaan, gaan we anders open. Met minder bezoekers, 1,5 meter afstand en geen groepsvorming. Op Huygens’ Hofwijck maakte de helft van de bezoekers deel uit van een rondleiding. Dat kan straks bijvoorbeeld niet meer.’’

Huygens’ Hofwijck is door de verplichte sluiting hard getroffen. Dat museum heeft de laatste jaren ingezet op meer eigen geld verdienen. In 2018 haalde men zo 50.000 euro binnen. Die inkomsten drogen nu op.

,,Alle boekingen voor de eerstkomende maanden vielen media maart weg. Dat scheelt ons in de periode maart tot en met mei zo’n 15.000 euro. We moeten zien of we dat in de tweede helft van dit jaar kunnen terugverdienen. In Huygens’ Hofwijck komen de meeste bezoekers in de lente en zomer. Die zullen nu niet komen.’’

,,Swaensteyn heeft daar minder last van want dat verdient nog niet veel geld zelf. Gelukkig werken de musea samen dus kunnen we nu bekijken hoe we een en ander samen kunnen opvangen. Maar dat is vooral een taak van de penningmeesters.’’

Peter heeft zelf wel een aantal zaken op de lange baan geschoven. Het Cultureel Zomerfestival en de opnamen voor de film ‘Met Constantijn op Oorlogspad’ bijvoorbeeld. De Dag van het Kasteel (1 juni) zal wel vervallen. En Peter vreest voor het doorgaan van de Vlietdagen, 18 en 19 september, nu het kabinet alle evenementen en festivals tot 1 september heeft verboden.

Tegelijk is de museumdirecteur, zoals hij dat zelf zegt, ,,terug naar de tekentafel’’ gegaan. ,,In de zomer en nazomer trekt Huygens’ Hofwijck veel buitenlandse bezoekers. Die vallen nu weg. Wellicht kunnen we dat opvangen door meer bezoekers uit Nederland nu de reismogelijkheden erg beperkt zijn. We zullen moeten switchen. Andere bezoekers moeten zoeken. Een gezin met 5 mensen mogen wij ontvangen. We moeten zien wat we kunnen repareren.’’

De mededeling van het kabinet, medio maart, dat de musea dicht moesten, gaf Peter een dubbel gevoel. ,,Enerzijds ‘jammer’, anderzijds ‘fijn’. We zagen het aankomen gezien de ontwikkelingen in Brabant en Limburg. Vrijwilligers runnen onze musea. Dat zijn allemaal oudere mensen. Dus risicogroep. Je kunt ze ook niet allemaal op niet-kwetsbare plekken zetten. Dus zeiden we ‘oke, dit is het besluit. We stoppen’.’’

Peter is vol lof over de gemeente, subsidiegever voor beide musea. ,,Ze zijn bereikbaar, nemen initiatief. We zijn nu samen met de gemeente een protocol aan het maken dat beschrijft hoe het bezoek zich moet afspelen in de nieuwe situatie. Dan heb je het over hoeveel mensen er tegelijk binnen mogen, een verplichte looproute, het meenemen van een audiokaart, sanitair, toiletten, hoe te betalen, éénrichtingverkeer in de tuin van Huygens’ Hofwijck. Op grond van dat protocol kunnen vrijwilligers dan zelf beslissen of ze daarmee aan de gang willen gaan of liever nog niet.’’

,,Wij hebben wij de gemeente aangekaart dat wij minder inkomsten hebben. De gemeente is bereid om daarover met ons te praten. Ze hebben al laten weten dat ze ons niet laten omvallen. Dat is erg fijn.’’

Zelf komt Peter nog één dag per week op kantoor. De rest doet hij van huis uit. ,,Het zijn ineens lege weken. Ik ben nu bezig achterstanden weg te werken. Dit jaar kunnen we alleen nog repareren dus richt ik me ook op 2021. Dan hebben we de Romeinen in Park Arentsburgh en ook een hele grote tentoonstelling in beide musea met als titel ‘Constantijn Huygens in biografie en brieven’. Die gaat op 4 september 2021 open.’’

,,Constantijn werd in 1596 geboren, 425 jaar geleden dus. In dat kader heeft Huygens ING (Instituut Nederlandse Geschiedenis) 14.000 brieven van hem online gezet. Daar heeft men tien jaar aan gewerkt. Wij maken daar samen met de Koninklijke bibliotheek, het Nationaal archief en het Koninklijk Huis archief, een tentoonstelling bij. Wij tonen 40 originele brieven met daarbij een object dat in de betreffende brief wordt genoemd.’’

,,Dit jaar weten we niet wat er nog gebeurt. Het kan ook zo maar zijn dat coronamaatregelen weer strenger worden. 2021 moet een mooi jaar worden. Nu hebben we de tijd dat voor te bereiden. Ik probeer zo veel mogelijk positiefs uit de situatie te halen.’’

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com