Bij onvoldoende wind kan houtzaagmolen De Salamander niet draaien en kunnen zaagopdrachten dus  niet worden uitgevoerd. De zaagmolenaars maken voor de aandrijving van de zaagramen dan gebruik van een elektromotor. Met  behulp van die motor kunnen stammen uit het balkengat naar de zaagvloer worden gehaald en kunnen er toch zaagopdrachten worden gedaan.

Deze motor is bij de herbouw van De Salamander in de jaren ’90 door de eerste molenaar Giel de Graaf ‘ergens op de kop getikt’. De vermoedelijk al tientallen jaren oude – antieke – motor voldoet op zich prima. Maar na uitgebreid onderzoek heeft het bestuur van de molen in samenwerking met de molenaars besloten om de motor, een ‘moteur asynchr. triphasé’ van de Ateliers de constructions electriques uit Charleroi, te vervangen.

Dankzij de nieuwe motor, die met energie-beperkende middelen dezelfde aandrijfbewegingen maakt en aan de hedendaagse energie-eisen voldoet, valt naar verwachting ook de energierekening jaarlijks lager uit. Een verbetering voor de molenaars is daarnaast dat het  bedieningsgemak aanzienlijk is verbeterd.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com