Nieuws
Wethouder op zoek naar kwetsbare jongeren

De gemeente gaat op zoek naar kwetsbare jongeren van rond de 18 jaar oud die na hun 18e verjaardag uit de jeugdzorg komen maar nog wel hulp nodig hebben. Er is nu onvoldoende zicht op deze groep. Dat blijkt uit een Actieplan dat wethouder Nadine Stemerdink heeft uitgebracht. Het loopt tot 1 januari 2022.

Volgens de wethouder is er nu geen doorgaande hulp als de jongeren 18 wordt. De jeugdhulp stopt maar de overgang naar zorg via de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), scholing of werk (Participatiewet) is niet goed geregeld. Er is ook onvoldoende hulp en begeleiding voor deze jongeren.

Stemerdink wel nu een meldsysteem invoeren waarbij de betrokken instanties een bericht krijgen als de jongere 17,5 jaar oud is. Vervolgens dient er dan een ‘risico inschatting’ gemaakt te worden.

Voor de jongeren zelf moet begrijpelijke informatie worden ontwikkeld samen met zorgverleners en ervaringsdeskundigen. Tussen de mensen in de jeugdzorg en degenen die zich met WMO bezig houden moet samenwerking worden opgezet, inclusief een gelijke werkwijze. In de WMO moet het aanbod op de jongeren worden gericht. Er moet ook nazorg georganiseerd worden.

De wethouder wil ook dat er kleinschalige woonvoorzieningen komen voor jongeren die uit de jeugdzorg komen maar niet naar huis kunnen, waarbij ze wel nog enige zorg krijgen. In die woonvoorzieningen zouden een handvol jongeren samen moeten wonen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com