De nationale carillon-estafette, waarmee de beiaardiers van Nederland met zo’n honderd bespelingen 75 jaar vrijheid vieren, doet ook Voorburg aan. De estafette komt hier langs op zaterdag 9 mei. Beiaardier, Gerda Peters, zal  die dag van 14.00-15.00 uur een concert geven op het carillon in de toren van Oude Kerk aan de Herenstraat. De tuin en straten rondom de kerk zijn de beste plaatsen om te luisteren.

,,Juist nu zo velen aan huis gekluisterd zitten, hopen wij dat de klanken een gevoel van verbondenheid zullen teweegbrengen en enige troost kunnen bieden”, zegt Leo Samama van de organiserende Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging. ,,Zet je raam open, zet je deur open. Het carillon komt bij je thuis. Al eeuwenlang zijn carillons symbolen van vrede en welvaart. Ook vertolken de zingende kerktorens van oudsher de gevoelens en emoties van burgers, zowel bij religieuze als wereldlijke feesten.”

Ook in oorlogstijd werd er doorgespeeld. ,,Om de moraal van het volk te versterken speelden de beiaardiers tijdens de Tweede Wereldoorlog geuzenliederen van Valerius”, vult de Haagse beiaardier Heleen van der Weel aan. ,,Dat waren vaderlandse strijdliederen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. De mees­te Duitsers kende die muziek gelukkig niet.”

In 1944 werd de oudste klok (1781) uit de Voorburgse kerk gevorderd door de Duitsers. Het schip dat het transport uitvoerde liep echter op een dijk en zonk. Na de oorlog kon het schip worden gelicht en kwam deze klok weer terug naar Voorburg.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com