De Stichting Horst en Weide, de Nederlandse Tuinenstichting en de Stichting Duinbehoud willen niet dat een stuk van het landgoed De Horsten tussen Wassenaar, Leidschendam-Voorburg en Voorschoten, op de schop gaat. Het betreft de parktuin rond het jachtslot Ter Horst. Dat ligt in de zuidoost-hoek van De Horsten, vlak bij de ingang aan de Horst en Voordelaan (fietspad).

De drie stichtingen hebben B&W van Voorschoten opgeroepen geen vergunning voor de werken aan de parktuin – omschreven als een ‘restauratie’ – te geven. Het plan voldoet niet aan de eisen die eraan gesteld zouden mogen worden. Volgens de Stichting Horst en Weide is de ontwikkelingsgeschiedenis van de parktuin niet goed onderzocht. Zo is nu onbekend wat er van de oorspronkelijke tuin nog over is.

Er zitten ook belangrijke fouten in de beschrijving van die ontwikkelingsgeschiedenis en ook in de beschrijving van de huidige situatie. Daardoor is volgens de stichting ook niet te beoordelen wat de impact zal zijn van de voorgestelde werken, aldus de Stichting Horst en Weide.

De Nederlandse Tuinenstichting claimt dat er aan het restauratieplan voor de tuin ‘onvoldoende tuinhistorisch onderzoek ten grondslag ligt’ en dat de keuzen die in het restauratieplan gemaakt worden daardoor ‘onvoldoende gefundeerd’ zijn.

De stichting Horst en Weide vindt het merkwaardig, dat het restauratieplan is gebaseerd op een ontwerp van het echtpaar Canneman uit de periode 1942-1952, hoewel helemaal niet zeker is dat zij de tuin opnieuw hebben ingericht. Een ontwerp en plankaart ontbreken. Er zijn alleen wat foto’s en kaarten.

Het belangrijkste bezwaar van de stichting is, dat door het restauratieplan de relatie van de tuin met het bos niet behoorlijk hersteld wordt. Zo ontbreekt in het restauratieplan de belangrijkste zichtas vanuit het jachtslot, die over het Grand Canal in het bos.

De Stichting Duinbehoud sluit zich in algemene bewoordingen aan bij de kritiek van de twee andere organisaties. (foto Rijksmonumenten.nl)

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com