Activiteiten
Sportverenigingen en scouting mogen weer starten

De gemeente heeft twaalf sportverenigingen en vijf scoutings toestemming gegeven weer sportactiviteiten voor jeugd tot 19 jaar te gaan organiseren.

Het gaat om AV Sparta, Badmintonclub Orbiton, Catch honk- en softbal, LV Boxing, De Blesruiters, Stompwijk’92, VEO korfbal, Forum Sport, RKAVV, SEV, VRC rugby, Hestar manege, Scouting Hubertus Brandaan, Scouting Pius XII, Scouting Satoko Kitahara, Scouting Sint Maarten Hildegard en Scouting Livingstone Miriam.

In een nieuwe noodverordening staat dat het moet gaan om ‘georganiseerd buiten sporten en bewegen door kinderen en jongeren. Daarmee wordt gedoeld op door sportverenigingen of professionals georganiseerd en begeleid buiten sporten en bewegen van personen tot en met 18 jaar. Daarbij geldt voor kinderen tot en met 12 jaar niet de afstandseis van 1,5 meter; voor jongeren van 13 tot en met 18 jaar wel’.

‘Dit betekent dat sporten zoals voetbal, hockey, (kick)boksen en basketbal, waarbij contact en nabijheid veelal onvermijdelijk is, voor jongeren van 13 tot en met 18 jaar niet mogelijk zijn zonder aanpassingen in de trainingsvorm. Voor die sporten zullen dan ook alleen aangepaste trainingen kunnen plaatsvinden. Daarnaast valt te denken aan atletiek, boogschieten en tennis’.

‘Het sporten en bewegen hoeft niet in teamverband plaats te vinden. Wedstrijden in competitieverband en oefenwedstrijden met andere sportclubs zijn niet toegestaan. Interne oefenwedstijden in clubverband voor kinderen tot en met 12 jaar zijn wel toegestaan. Verder volgt uit de omschrijving dat toeschouwers anders dan eventuele begeleiders niet zijn toegestaan. Aangezien de uitzondering enkel betrekking heeft op het georganiseerd buiten sporten en bewegen, is douchen op de sportclub of in het clubhuis na afloop van het sporten of bewegen evenmin toegestaan’.

‘De gemeenten voeren hier de regie over en maken met sportverenigingen en andere betrokkenen afspraken over de organisatie en begeleiding van verschillende vormen van buiten sporten en bewegen. Bij georganiseerd sporten en bewegen gaat het om professionals (zoals sportleraren, buurtcoaches en cultuurcoaches) die zorg dragen voor de organisatie en de begeleiding bij het sporten en bewegen. Voor sporten en bewegen in de openbare ruimte (zoals in parken of op pleinen), niet zijnde sportterreinen en sportvelden, kunnen beperkingen gelden in de gemeenten’.

B&W voegen daar aan toe: ‘Vanwege de beheersbaarheid en (eventuele) handhaving is besloten om het weer gaan sporten door kinderen gefaseerd te (laten) starten. Commerciële sportaanbieders kunnen daarom nog niet starten met het aanbieden van activiteiten voor kinderen tot en met 18 jaar. Daarover moet nog een besluit genomen worden. De verwachting is dat daar begin volgende week meer duidelijkheid over is’. (foto Gezondheidsnet)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com