Mening
Blog: Sportchaos

Het leek een goede stap: de jeugd tot 19 jaar weer de kans te geven te gaan sporten nadat ze weken binnen hadden gezeten vanwege het coronavirus. Premier Mark Rutte sprak over gezamenlijke trainingen en ‘onderlinge potjes’. Vanaf 28 april zou het weer mogen. De gemeenten en de sportverenigingen moesten het verder maar vorm geven.

En daar ging het dus mis. De gemeenten gingen zitten wachten op ‘protocollen’ die de sportbonden, NOC*NSF voorop, gingen maken. Daarna moesten die regels dan ‘omgeschreven’ worden naar de lokale situatie. En er moest ook nog een ‘noodverordening’ van de Veiligheidsregio zijn om het geheel af te dekken.

Ging het sluiten van de sportparken met een klap van de hamer – ongeacht de consequenties voor sporters en verenigingen – , de heropening is ineens een enorm probleem.

In Leidschendam-Voorburg moesten de verenigingen bovendien nog een checklist van de gemeente invullen alsmede vragen beantwoorden. Dat pakket werd dan eerst door ambtenaren beoordeeld voordat de vereniging groen licht kreeg om het ‘georganiseerde’ sporten weer op te pakken.

Informatie over de lokale gang van zaken kregen de verenigingen pas op vrijdag 24 april, aan de vooravond van een weekeinde en Koningsdag. Geen wonder dat niemand op de 28ste klaar was.

Op de 29ste bleven de sportparken dan ook dicht. Op de 30ste werd bekend welke verenigingen en scoutings volgens de gemeente weer mochten beginnen. Maar daarmee is het leed niet geleden.

Wie op de sites van de verenigingen die groen licht hebben kijkt vindt op meer dan de helft totaal geen informatie. Waarom betrokkenen dan alle formulieren hebben ingevuld om een herstart te kunnen maken, is een raadsel.

Bij de verenigingen die wel informatie geven is het beeld heel verschillend. Alhoewel: overal zijn regels en voorwaarden te vinden, inclusief links naar documenten die betrokkenen toch echt moeten doorlezen.

Voor de rest wordt er veel als ‘bekend’ verondersteld. Het voor dit seizoen bestaande trainingsschema wordt aangehouden, staat er dan. Leuk, ook op maandag 4 mei (Dodenherdenking) en dinsdag 5 mei (Bevrijdingsdag)? Staat nergens.

Niet-leden die willen mee doen – een voorwaarde die premier Mark Rutte ook noemde – kennen dat trainingsschema niet. Op menig site staat ook niet dat niet-leden überhaupt mogen komen meedoen. Of er staat dat die zich vooraf moeten melden. Hoezo enthousiast en uitnodigend?

Er is een vereniging die meldt een veld vrij te houden voor sporters van andere verenigingen. Leuk, maar hoe weten die dat en wat moeten ze doen om gebruik te maken van dat veld? En wie is dan verantwoordelijk voor de naleving van de coronaregels?

Er zijn verenigingen die helemaal niet melden wanneer er weer met trainen en onderlinge potjes wordt gestart. Ook echt handig. ‘We werken eraan om het allemaal in gang te zetten’; héél duidelijk.

Sommige verenigingen laten gewoon weten pas op 6 mei te starten. Manege Hestar daarentegen meldt doodleuk (in hoofdletters): ‘We zijn weer begonnen’.

Bij verantwoordelijk wethouder Nadine Stemerdink mag het de pret allemaal niet drukken. ‘Yes. De kids mogen weer lekker sporten! Veel dank aan alle sportverenigingen, vrijwilligers, buurtsportcoaches, Sport en Welzijn Leidschendam-Voorburg voor het opstarten van de sportactiviteiten’, twitterde ze donderdagavond 30 april

Op een moment dat er bij de verenigingen nog niets qua actieve sport was gebeurd. Die waren allemaal nog bezig met het zoeken van menskracht / vrijwilligers om de trainingen en de onderlinge potjes conform coronaregels goed te laten verlopen; los van de trainers en coaches. Want ja, dat moeten de verenigingen allemaal wel zelf regelen.

En voor de goede orde: wie dacht tussen door op een sportpark een balletje te kunnen trappen of een andere sport te bedrijven, komt bedrogen uit. Buiten trainingstijden zijn de sportparken gesloten! Hoezo, de jeugd weer een kans geven te gaan sporten? Ergens anders in de ‘openbare ruimte’, zegt u? Dat is in coronatijd verboden. En per noodverordening vastgelegd.

Sporten voor de jeugd: een dode coronamus.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter