Nieuws
Bijdrage gemeentearchief aan fotoproject oorlog

Vandaag wordt bekend gemaakt welke foto’s het Nederlandse publiek gekozen heeft voor ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’. Nu al weten medewerkers van het Haags Gemeentearchief dat drie van de honderd foto’s afkomstig zijn uit Den Haag. Twee daarvan komen uit de beeldcollectie van het Haags Gemeentearchief.

Alle provincies hebben bijgedragen aan ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’. Er is onderzoek gedaan in archieven en ook particulieren zonden foto’s in. Zo ontstond een landelijk participatieproject dat ook beelden heeft opgeleverd waarvan het bestaan niet eerder bekend was. 75 jaar na de bevrijding geven deze foto’s een inzicht hoe we vandaag de dag in Nederland naar de jaren van oorlog en bezetting kijken.

De beeldcollectie van het Haags Gemeentearchief beschikt over ruim 13.700 foto’s over de periode 1940 tot en met 1945. Een zoektocht naar de meest indrukwekkende foto’s van Den Haag in de Tweede Wereldoorlog was dan ook geen sinecure. De selectiecriteria waren duidelijk: naast plaatsing en datering, diende er over de ingezonden foto’s een indrukwekkend verhaal verteld te kunnen worden .

,,Maar ik zocht ook naar minder bekende verhalen over Den Haag”, zegt archivaris Saskia Noot. ,,Zoals de foto van de Joodse man op het Hobbemaplein. Het cliché ,,één foto zegt meer dan duizend woorden” is hier voor mij op zijn plaats. Waar de Jodenster bedoeld was om te ontmenselijken, lijkt het op deze foto een averechts effect te hebben op de man die hem draagt. Zijn trots kan niemand hem afpakken.”

In totaal werden 350 foto’s uit de provincie Zuid-Holland ingebracht door het publiek en vanuit diverse erfgoed instellingen (musea, archieven, historische verenigingen). Vijfentwintig hiervan werden in een provinciale ronde gekozen tot meest spraakmakende foto’s uit de provincie. Daar zaten vier foto’s uit de beeldcollectie van het Haags Gemeentearchief bij. Vervolgens heeft een publieksjury uit alle door de provincies ingebrachte foto’s nu dé honderd foto’s gekozen.

Vandaag zullen de honderd foto’s op www.in100fotos.nl verschijnen en zendt de NOS, direct na de Dodenherdenking, een speciaal tv-programma over het project uit op NPO2 (20:35-21:25 uur). Dan ligt ook het boek De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s in de winkels.  (foto: Man met Jodenster op het Hobbemaplein in Den Haag 1943. Fotograaf J.J. Duimel, collectie Haags Gemeentearchief)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com