Burgemeester Klaas Tigelaar zal vandaag kransen leggen bij de drie monumenten in de gemeente ter nagedachtenis aan de inwoners die in de Tweede Wereldoorlog zijn overleden. Dat gebeurt zonder de traditionele ceremonies en ook zonder andere aanwezigen. Dit in verband met de coronamaatregelen.

Inwoners die dat willen kunnen tussen 13.00 en 18.00 uur in Park Sytwende een bloem leggen bij het monument aldaar. Daarbij moeten ze wel 1,5 meter afstand van elkaar houden. Gevraagd wordt ook het park zo snel mogelijk weer te verlaten.

Om 19.58 uur wordt eenieder gevraagd de ‘Last Post’ te laten horen. Om 20.00 uur volgen dan twee minuten stilte waarna inwoners gevraagd wordt vanaf 20.02 het Wilhelmus te zingen.

In Madurodam wordt een alternatieve Nationale Kinderherdenking georganiseerd in. Negen kinderen verzorgen de herdenking met bijzondere toespraken, muziek en duizenden bloemen. De herdenking is live te volgen via TV West en online van 19.45 uur tot 20.04 uur.

Op de Waalsdorpervlakte zal alleen de klok luiden. Bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam zullen alleen Koning Willem Alexander, koningin Maxima, premier Mark Rutte, de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en Gerdi Verbeet, voorzitter comité 4 en 5 mei, aanwezig zijn.

Rijkswaterstaat roept automobilisten die onderweg de doden willen herdenken een parkeerplaats op te zoeken en vooral niet de op de vluchtstrook te stoppen. Stoppen op de vluchtstrook is onveilig en kan gevaarlijke situaties opleveren. De tekst ‘Veilig herdenken? Zoek een parkeerplaats, niet op de vluchtstrook!’ staat ook op de elektronische borden boven en langs de snelweg. Deze tekst is van 0.00 uur tot 20.05 uur zichtbaar.

Alle treinen staan om 20.00 uur gedurende twee minuten stil, zo heeft de NS bekend gemaakt. Zo wil NS reizigers en collega’s de gelegenheid geven om de slachtoffers te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Ook op de stations wordt dan de stilte in acht genomen.

Via omroepberichten in de treinen en op de stations worden de twee minuten stilte aangekondigd. Bij zoveel mogelijk stations en kantoren van NS hangt op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers.

Elk jaar vinden op 4 mei op diverse stations herdenkingen plaats. Vanwege de coronamaatregelen gaan de bijeenkomsten niet door. Om toch de slachtoffers te gedenken legt NS kransen, dit gebeurt zonder ceremonie, genodigden en publiek. Als blijk van betrokkenheid en respect dragen veel machinisten en conducteurs een fakkelspeldje op hun uniform; het symbool van herdenken.

De provinciale dodenherdenking op wordt live uitgezonden vanuit de Statenzaal van Zuid-Holland. De ceremonie begint om 12.00 uur en is te volgen via de link:  http://Webcast Dodenherdenking 2020 De herdenking bij het monument voor de Dwangarbeiders – op het binnenplein van het provinciehuis – gaat niet door. Er wordt wel een bloemstuk gelegd.

De Nederlandse vlag hangt dit jaar van zonsopgang tot zonsondergang halfstok. Dit in afwijking van de algemene vlaginstructie voor 4 mei want dan is de vlag halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle Nederlanders op om de nationale driekleur de gehele dag halfstok te hangen.

OVERIG CORONANIEUWS

De NS zet de app in als middel om een onveilig gevoel in de trein te melden: ,,In deze tijden is de serviceverlening anders dan reizigers gewend zijn. Het persoonlijk contact met bijvoorbeeld de hoofdconducteur is minder vanzelfsprekend. We willen reizigers de mogelijkheid blijven bieden om altijd direct met NS in contact te komen mocht er zich iets voordoen in de trein. Deze bijzondere tijden vragen om bijzondere oplossingen.”

,,NS stelt daarom een telefoonnummer (06 – 1318 1318) beschikbaar waar treinreizigers via een WhatsApp of SMS melding kunnen doen van een onveilig gevoel of overlast in NS- treinen. Reizigers staan dan in direct contact met de NS-Meldkamer, die per situatie zal inschatten welke opvolging nodig is. Soms is het al voldoende als een reiziger zich gehoord voelt of helpt een extra omroep van de hoofdconducteur. In situaties waarin spoedeisende hulp geboden is, blijft de oproep om 112 te bellen.”

Enkele weken na de start zijn de eerste dertien aanvragen bij het innovatieprogramma ZorgTech ingediend. Zorgorganisaties, technologiebedrijven en labs zochten elkaar op en dienden samen als projectconsortia hun ideeën voor technologische oplossingen voor de gezondheidszorg in. ZorgTech zet in op meer samenwerking tussen bedrijven, zorginstellingen en field-, living- of innovatielabs, onder meer door netwerkbijeenkomsten. Ook brengt het programma het zorgtechnologische ecosysteem in Zuid-Holland in kaart met als doel partijen aan elkaar te koppelen. Interesse? Ga naar de speciale projectwebsite (foto Michel Groen)

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com