Nieuws
Tramlijnen door Voorburg

Tramlijn 1 (Scheveningen – Delft) moet in de toekomst via Voorburg-West gaan lopen. Tramlijn 10, die tot eind 2011 Station Voorburg aandeed, moet in ere hersteld worden. Dat staat in een rapport van adviesbureau Witteveen en Bos, opgesteld ten behoeve van de gemeente Den Haag.

Tramlijn 1 zou komende vanaf Scheveningen bij Den Haag CS recht door de Binckhorst op moeten rijden via de Binckhorstlaan (en dus niet meer Den Haag HS aandoen). Vervolgens zou de tram via de Prinses Mariannelaan en de Geestbrugweg naar Rijswijk-Centrum moeten rijden. Daar zou dan de nu bestaande route naar Delft vervolgd kunnen worden.

Tramlijn 10 zou vanaf Station Voorburg via de Prinses Mariannelaan naar de Binckhorstlaan moeten rijden om dan via de Binckhorst en Den Haag CS naar de zogenoemde ‘internationale zone’ in Den Haag moeten lopen (nabij het Statenkwartier).

Met de nieuwe verbindingen kunnen reizigers makkelijker op de Binckhorst (waar Den Haag grootschalige woningbouw plant) en in het CID-gebied tussen de stations HS, CS en Laan van Nieuw Oost Indië (ook een ontwikkelgebied) komen. Dat beperkt in beide gevallen autogebruik.

Witteveen en Bos voorziet ook de aanleg van een lightrailverbinding (RandstadRail 5) tussen Zoetermeer-Lansingerland en Den Haag CS, via de Binckhorst (en Voorburgs grondgebied). Reizigers zouden vanaf die lijn 5 ook moeten kunnen overstappen op de E-lijnmetro naar Rotterdam. Deze nieuwe verbinding zal RandstadRail 3 en 4 ontlasten. Die hebben nu al capaciteit te kort en dat wordt door een toename van reizigers alleen maar erger.

Het bureau ziet wel een probleem met de voorstellen inzake tram 1 en 10: beiden hebben geen vrije baan in Rijswijk dan wel Voorburg hetgeen met ander verkeer kan leiden tot vertragingen. Data voor de realisatie van de voorstellen noemt Witteveen en Bos niet. Eerder is wel al 2028 genoemd als jaar voor de realisatie van een lightrailtraject tussen Zoetermeer en Den Haag CS via de Binckhorst.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com