Nieuws
Eerste hulp bij uitvaarten voor mensen met smalle beurs

Een overlijden in de familie of vriendengroep is al erg genoeg. Helemaal als afscheid nemen niet kan op de manier die de nabestaande zou willen. Bijvoorbeeld omdat de verzekering niet goed is en het budget bepaalde wensen niet toelaat. Of omdat de nabestaanden niet weten wat de regels zijn. Gelukkig kunnen de vrijwillige uitvaartcoaches van SamSam nabestaanden helpen een weg te vinden in het doolhof na een overlijden.

Is er een verzekering? Heeft de overledene schulden? Zijn de wensen van de dierbare bekend? Behalve voor veel verdriet, zorgt een uitvaart ook voor veel geregel. SamSam Uitvaartcoaching ondersteunt nabestaanden met een smalle beurs na een overlijden om de uitvaart zo goed mogelijk te regelen, zonder al te hoge kosten.

SamSam Uitvaartcoaching is een stichting die nabestaanden met een laag inkomen ondersteunt bij een overlijden. De organisatie draait volledig op vrijwilligers. Vaak komt hun motivatie uit eigen ervaringen of uit de overtuiging om andere mensen te helpen, hoe moeilijk dit vrijwilligerswerk ook is.

,,Ik wist uit eigen ervaring dat er veel bij komt kijken als je een uitvaart moet organiseren, naast alle emoties waar je doorheen moet”, zegt coach Monika Schiedon. ,,Nabestaanden met een smalle beurs een helpende hand toesteken, dat trok mij wel.”

Gemakkelijk is dat niet voor de coaches. Het gaat niet altijd om oude mensen die vredig in hun slaap zijn overleden. ,,De gesprekken kunnen best zwaar zijn, daarom gaan we altijd met z’n tweeën”, vertelt Monika. ,,Toch is het heel waardevol om mensen met een smalle beurs te ondersteunen in deze zware tijd. Vaak kunnen we met een paar opmerkingen en tips mensen weer op weg helpen, dat is heel fijn.”

Lijkt het jou ook wat om mensen te helpen bij het regelen van een uitvaart? SamSam Uitvaartcoaching ruimte in de najaarscursus voor een aantal nieuwe coaches. De cursus is voor nieuwe vrijwilligers kosteloos te volgen, mits men zich voor langere tijd verbindt aan SamSam Uitvaartcoaching. Meer informatie over de najaarscursus op www.samsamuitvaartcoaching.nl onder ‘Coaches’.