Mening
U zegt het maar: Interessante wending bij de VVD

Vastgoedondernemers die in Leidschendam-Voorburg huizen willen splitsen vinden plotseling de VVD tegenover zich. De ondernemers partij heeft de wethouder gevraagd haast te maken met wetgeving die woningsplitsing aan banden legt. Het is een interessante wending. De VVD staat immers voor de vrije markt met weinig overheidsingrijpen en ruim baan voor ondernemers. Woningbouw is in Nederland verregaand geprivatiseerd en vermarkt, zoals de VVD dat graag zag.

In grote delen van Nederland heerst nu woningnood voor de lage en middeninkomens. Dit biedt kansen voor vastgoedondernemers die op de vrije woningmarkt opereren. Mensen zijn immers bereid een flinke som geld neer te tellen voor een klein appartement. Vraag en aanbod, de markt in zijn zuiverste vorm. Gesplitste woningen vormen echter niet het aanbod waar de markt naar snakt, zoals nu blijkt. Het zorgt voor overlast omdat de buurt er niet op berekend is. En de nieuwe bewoners betalen vaak de hoofdprijs voor een klein appartement. De enige die er wel bij vaart is de vastgoedondernemer.  En zo zien we wederom een voorbeeld van het onvermogen van de vrije markt om te zorgen dat alles goed komt.

De VVD snapt dit nu blijkbaar ook en wil dat de overheid ingrijpt. Zoals gezegd een interessante wending. Maar de gevraagde regelgeving is slechts symptoombestrijding en doet niets aan het echte probleem: het gebrek aan betaalbare woningen.

Helaas lijkt dat laatste nog niet volledig te zijn doorgedrongen bij de VVD. Want 30% sociale woningbouw vind men nog steeds een brug te ver. Zo blijkt uit het verkiezingsprogramma. De ‘oplossing’ van de VVD zorgt wellicht voor minder overlast, maar woningzoekenden hebben voor de zoveelste keer het nakijken.

(Naam inzender bij redactie bekend)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter