Nieuws
Burgemeester gaat onrustige wijken in

Burgemeester Klaas Tigelaar is afgelopen week met enkele bezorgde inwoners uit de Heuvelwijk, die elke avond/nacht een ronde maken, samen door de wijk gegaan. Dit naar aanleiding van de onrust daar, met name over autobranden. ,,Hierdoor krijg ik beter een beeld van wat er leeft onder de mensen. De toekomende periode zal ik dit blijven doen met inwoners die met mij in gesprek willen gaan en hun hart willen luchten.’’

Dat stelt de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad over onrust in de wijk Prinsenhof en aangrenzende wijken. De burgemeester schrijft de onrust toe aan de coronamaatregelen. ,,Dit hebben onze generatie en de jongeren nog nooit meegemaakt, ‘beroofd’ zijn van je vrijheid. Niet kunnen gaan en staan waar je maar wilt. Niet je vrienden ontmoeten of samen een leuke avond kunnen hebben. Het is heel moeilijk voor eenieder van ons.’’

De jeugd in de Prinsenhof is gewaarschuwd dat er een samenscholingsverbod geldt en dat het dringende advies geldt om thuis te blijven. Na verloop van tijd werden ook hier de eerste boetes uitgedeeld. Naar aanleiding van deze boetes heeft de wijkagent gesprekken gevoerd met minderjarige jongeren en hun ouders over deze boetes.

,,Hierdoor ontstond irritatie bij jongeren uit de wijk’’, schrijft de burgemeester. ,,Zij uitten dit door graffiti aan te brengen op gebouwen binnen de wijk en ruiten van de bibliotheek op het Fluitpolderplein in te gooien. Door deze toenemende onrust op het Fluitpolderplein en het bedreigen van bewoners rondom het plein is er op 1 mei 2020 cameratoezicht ingesteld op het Fluitpolderplein.’’

,,Ondanks het cameratoezicht zijn de spanningen in de wijk toegenomen en is de situatie verhard. De afgelopen twee weken zijn er 9 auto’s door brand beschadigd in de wijk. Auto’s van onschuldige hardwerkende mensen. Dit kan ik als eindverantwoordelijke voor de openbare orde en veiligheid in de gemeente niet tolereren.’’

De burgemeester somt een aantal maatregelen op die genomen zijn. Hij noemt:

– Jongerenwerkers van Sport & Welzijn zijn ambulant aanwezig in de wijk gedurende de late avond en nacht om jongeren aan te spreken,

– Netwerk regisseurs van de gemeente zijn eveneens op straat gedurende de avond en nacht,

– Vrijwilligers uit de moskee zijn aanwezig om contact te leggen met de jongeren en aan te spreken,

– Extra inzet van politie,

– Er wordt een integrale persoonsgerichte aanpak opgesteld voor jongeren die veelvuldig in beeld zijn,

– Minderjarige jongeren die een boete ontvangen worden doorverwezen naar Halt en volgt er een gesprek met hun ouders,

– Meerderjarige jongeren die een 3e boete ontvangen worden doorgeleid en op hen is snelrecht van toepassing,

– Er vindt strafrechtelijk onderzoek plaats naar de daders van de autobranden.

,,Het is logisch dat door de situatie in de wijk de onrust onder de inwoners toeneemt. In deze periode is het moeilijk om een bijeenkomst te organiseren om inwoners te woord te staan. Daarom ga ik als het kan zoveel mogelijk in gesprek met de mensen door samen op gepaste afstand een ronde te maken door de wijk.’’

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com