De gemeenten moeten gaan bekijken hoe op straat voorkomen kan worden dat er te veel mensen bijeen komen. Dat kan door looproutes aan te  geven of éénrichtingsverkeer in te voeren. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Daarbij moet ook gekeken worden naar de toepassing van crowdmanagement’. De minister stelt dat ook particulieren – inwoners en ondernemers – hierin een verantwoordelijkheid hebben. Die houdt niet op ‘bij de grens van het eigen domein (pand, perceel)’.

De bewindsman komt met zijn brief nu het kabinet coronamaatregelen de komende weken versoepelt. Het aantal inwoners dat aan het coronavirus is overleden is gestegen naar 13. Er liggen 19 mensen in het ziekenhuis met het virus.

Het kabinet heeft aangekondigd met overbruggingskredieten te komen voor kleine bedrijven (winstgevend voor de coronacrisis, minstens 50.000 euro omzet). De kredieten lopen uiteen van 10.000 tot 50.000 euro. Ze worden verstrekt door de banken; de rijksoverheid staat garant. Er is 750 miljoen euro voor beschikbaar.

Minister De Jonge wijst erop dat het versoepelen van coronamaatregelen in veel sectoren de bevoegdheid van de veiligheidsregio’s is. Te denken valt aan winkels, natuurparken, zwembaden, vakantieparken met individuele sanitaire voorzieningen en de rechtspraak. ‘Belangrijk is dat openstelling van deze sectoren beheerst en georganiseerd gebeurt;, aldus de minister. De Koninklijke Nederlandse Zwembond gaat ervan uit dat de zwembaden maandag weer open gaan. Vandaag zou daarover een besluit vallen.

Andere punten uit de brief van De Jonge:

– Met betrekking tot het hoger onderwijs wordt nader onderzocht of en hoe gedeeltelijke openstelling voor tentaminering, praktijkonderwijs, en begeleiding van kwetsbare studenten per 15 juni mogelijk is. De scholen in het voortgezet onderwijs is op 21 april gevraagd zich voor te bereiden op opening waarbij de 1,5 meter afstand ook tussen leerlingen in acht genomen moet worden. Daarbij wordt van leerlingen gevraagd het openbaar vervoer te mijden, en van onderwijspersoneel dit zo veel mogelijk te mijden. Dat kan als lestijden worden gespreid. Door de afstandsmaatregel kunnen maar 25 tot 30 procent van de leerlingen tegelijk op school zijn.

– Er komt een nieuwe voorlichtingscampagne om de burgers ertoe aan te zetten niet allemaal tegelijk naar buiten te gaan en ook niet allemaal naar dezelfde plaatsen. Dat geldt zowel voor (binnen-)steden als voor bossen, natuurparken, stranden, etcetera. Met de campagne moet het (her-)gebruik van de publieke ruimte zo ordelijk en veilig mogelijk verlopen.

– Randvoorwaarde bezoek verpleeghuis: Afspraken over frequentie en duur van het bezoek; het bezoek bestaat uit één vaste bezoeker per bewoner; persoonlijke hygiënemaatregelen; de spreiding van bezoek over de dag en over de week; bezoek vindt plaats op 1,5 meter afstand, ook van zorgverleners en andere bewoners en er wordt enig toezicht op het bezoek gehouden. Bij ongeveer 7100 bewoners van verpleeghuizen is het coronavirus vastgesteld; 2.150 mensen zijn er aan overleden zijn gemeld. Op 1 januari woonden circa 120.000 mensen in een verpleeghuis.

– De gehandicaptenzorg kent sinds 23 maart een bezoekregeling die uitgaat van ‘nee, tenzij’. Het ‘tenzij’ werd door zorgaanbieders tot nu toe restrictief ingevuld en beperkt gebruikt. Gelet op de nieuwe fase die we ingaan, luidt het advies aan de betrokken instellingen om voorzichtig toe te werken naar stapsgewijze versoepeling van de bezoekregeling. Zo kan meer rekening worden gehouden met bijvoorbeeld de leeftijd, zodat verruiming van het bezoek voor kinderen onder 12 mogelijk wordt. Ook de duiding van een locatie of woning met een laag risico hoort daarbij. Daarnaast ontstaat er ook meer energie en ruimte om te werken aan alternatieve invullingen van bezoek, zoals beeldbellen, maar ook een aparte ruimte voor bezoek (bezoekershuisjes) of het ontvangen van bezoek buitenshuis. Als volgende stap wordt binnen de gehandicaptenzorg gekeken naar meer maatwerk per locatie, om zo van een ‘nee, tenzij’ naar een ‘ja, mits’ te komen.

– Geestelijke gezondheidszorg. Er worden nieuwe stappen gezet voor het verder opschalen en opstarten van de geestelijke gezondheidszorg, inclusief algemene groepsbehandelingen. Dit in aanvulling op de voorwaarden voor groepsbehandelingen voor kwetsbare groepen. Ambulant werkende teams kunnen weer te starten met huisbezoeken en face-to-face contact.

De Tong Tong Fair – het vroegere Pasar Malam – gaat dit jaar niet door. Het festival was in eerste instantie verplaatst naar september toen het door de coronamaatregelen niet kon plaatsvinden tussen 28 mei en 7 juni. Ook september blijkt nu niet haalbaar, aldus de organisatie. Dus is de editie 2020 helemaal geschrapt.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter