De provincie Zuid-Holland wil een nieuw depot voor archeologische vondsten in Alphen aan de Rijn gaan neerzetten. Dit in combinatie met Museumpark Archeon en Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum (NRSM). Het depot zou op het Archeon-terrein moeten komen.

Dat blijkt uit een brief van gedeputeerde Willy de Zoete aan Provinciale Staten. Het provinciale depot is nu gevestigd in een oude loods van de BB in Alphen aan de Rijn. Er liggen ongeveer 13.500 vondsten. Meer kan er niet meer bij. Bovendien zijn de werkomstandigheden er slecht net als de klimaatregeling en de veiligheid.

In 2019 is al 6,2 miljoen euro geserveerd voor een nieuw depot. Nu is er een plek voor gevonden. NRSM is van plan om er de vermaarde Zwammmerdamschepen (unieke Romeinse schepen uit het jaar 200) onder te brengen. Archeon gaat een centrale rol vervullen als ‘entree’ naar het werelderfgoed Limes (noordelijke grens Romeinse rijk).

Volgens De Zoete kan een combinatie van NRSM, Archeon en archeologisch depot van Zuid-Holland kan een internationale publiekstrekker van formaat worden. Voor het geheel is een investering van 18 miljoen euro nodig; voor het provinciale depot alleen 7,2 miljoen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter