Nieuws
Classical Encounters gaat zondag 17 mei online

Een kamermuziekfestival – kan dat wel digitaal? De nieuwe werkelijkheid waarin we met elkaar zo plotseling belandden, daagt uit tot het zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Wat kan er nog wel, wanneer je je evenement zoals je het voor ogen had moet afblazen, of liever gezegd: wat kan er júíst nu? Als muzikale pionier van het ‘nieuwe normaal’ besluit Classical Encounters het avontuur aan te gaan. Een festival dat steevast de ontmoeting opzoekt gaat ook online de encounter niet uit de weg. Muziek schept immers verbinding en biedt troost, elementen die juist nu onmisbaar zijn, zowel voor musici als luisteraars. Daarom kondigt Classical Encounters, even opgetogen als verkennend, de allereerste digitale editie aan: Classical Encounters Online.

Op zondag 17 mei nodigt artistiek leider Eva Stegeman iedereen die beschikt over een beeldscherm met internet van harte uit voor een digitale festivaldag, live vanuit de Lourdeskerk in Den Haag. Tijdens een livestream die om 12:00 begint en om circa 18:00 eindigt, luister je non-stop naar concerten, korte concertinleidingen, een minilezing, interviews en verrassende muzikale intermezzo’s. Het thema Variations, dat het thema was van de oorspronkelijke editie van 13 t/m 17 mei, blijft ook in deze online versie de rode draad.

De nog jonge meesterpianist Kit Armstrong klinkt vanuit zijn eigen concertkerk in Noord-Frankrijk, met Bachs Goldbergvariaties. Het Rembrandt Frerichs Trio is present in de Lourdeskerk met een eigen programma, net als Erik Bosgraaf en Ernst Reijseger die een improviserend programma rondom Bach presenteren. Het Nexus String Quartet (Pieter van Loenen, Eva Stegeman, Hannah Strijbos, Sietse-Jan Weijenberg) brengt – ook vanuit de Lourdeskerk – Beethovens Strijkkwartet op.74 ‘Harp’én een nieuw werk voor strijkkwartet (wereldpremière) van Rembrandt Frerichs.

In de speciaal voor deze online editie samengestelde serie korte concerten ‘Carte blanche voor…’ laat een aantal vooraanstaande musici van zich horen. Violiste Sylvia Huang (finalist Koningin Elisabethwedstrijd 2019)komt naar Den Haag en speelt een solosonate van Ysaÿe. Vanuit heel Europa sluiten musici die sinds jaar en dag graag geziene festivalgasten zijn zich vanuit hun huiskamer aan bij de livestream. Zo speelt violist Gordan Nikolic vanuit zijn eigen Antwerpse huiskamer, laat celliste Ursula Smith ons vanuit Engeland meeluisteren met Sibelius en slagwerker Jeroen Geevers brengt vanuit zijn woonplaats Rosmalen o.a. het theatrale stuk Case History voor één slagwerker met hutkoffer.

Afwisselende korte rubrieken zijn er voor Leo Samama, die een mini-lezing en inleidingen verzorgt, en Edwin Rutten, die ons een muzikaal hart onder de riem steekt in zijn elk uur terugkerende rubriek ‘Mijn muzikaal medicijnkastje’.

Talent Support speelt al sinds de oprichting in 2003 een belangrijke rol tijdens Classical Encounters. Zo spelen de 11-jarige violiste Adinda van Delft en de 11-jarige blokfluitist Christiaan Blom live vanuit de Lourdeskerk, en krijgt een aantal jonge zangers van de Haagse Academy of Vocal Arts een podium onder leiding van hun artistiek leider Daniëlle van Lieshout.

Wie de festivaldag op 17 mei 2020 wil meebeleven, hoeft alleen maar naar de website van het festival te gaan. De livestream is kosteloos te volgen. De bezoeker kan ervoor kiezen te doneren bij wijze van virtueel festivalticket. Het programma is te vinden op www.classicalencounters.nl Daar wordt ook de festivaldag uitgezonden.

Classical Encounters is hét internationale kamermuziekfestival van de regio Den Haag, Leiden en omgeving. Sinds de oprichting in 2003 stelt artistiek leider Eva Stegeman jaarlijks een verrassend programma samen; concerten die zich kenmerken door innovatieve en inspirerende ontmoetingen tussen musici en publiek. De (analoge) editie van Classical Encounters stond aanvankelijk gepland van 13 t/m 17 mei 2020.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com