Nieuws
Dossier Corona: Onderzoek gedragsregels coronavirus

Het niet bezoeken van mensen van 70 jaar of ouder (85,3 procent) en het niet bezoeken van mensen met een kwetsbare gezondheid (90,6 procent) lukt over het algemeen heel goed bij inwoners in regio Haaglanden. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek rond het coronavirus dat het RIVM en de 25 GGD’en in Nederland hielden onder 90.000 mensen.

Ook blijkt dat mensen in onze regio het (heel) makkelijk vinden om zich te houden aan maatregelen zoals 20 seconden handen wassen en geen handen schudden. Een stuk lastiger hebben inwoners het met het zoveel mogelijk thuis blijven; 53,7 procent van de respondenten in regio Haaglanden geeft daarvan aan het (heel) makkelijk te vinden om zich aan deze maatregel te houden.

De coronacrisis heeft een impact op de mentale gezondheid – één op de drie inwoners ervaart meer stress, somberheid of angst – en leefstijl. Zo beweegt bijvoorbeeld ruim de helft (57 procent) (veel) minder.

De coronacijfers voor Leidschendam-Voorburg zijn de afgelopen 24 uur niet veranderd: 13 overledenen, 19 mensen met het virus in het ziekenhuis.

De heropening van de basisscholen is volgens alle betrokkenen, onderwijsorganisaties, directies, leerkrachten en ouders, goed en soepel verlopen. Wel bleek dat soms niet alle leerlingen aanwezig waren, waarschijnlijk uit angst voor een besmetting met het coronavirus. Met hun ouders wordt contact gezocht. Vooralsnog wordt afgezien van het inzetten van de leerplichtambtenaar.

Woonzorgcentrum Prinsenhof in Leidschendam startte maandag met een proef waarbij bewoners weer bezoek mochten ontvangen. Prinsenhof was één van de 25 centra die door de Rijksoverheid voor die proef waren aangewezen. Een bewoner mag gedurende een uur één vaste bezoeker ontvangen. Daarbij wordt 1,5 meter afstand bewaard. Elke bezoeker krijgt vanuit het woonzorgcentrum begeleiding om te zorgen dat alles goed gaat.

Minister Hugo de Jonge (volksgezondheid) heeft de Veiligheidsregio’s schriftelijk opdracht gegeven zwemgelegenheden te heropenen. Hij deed dat in een brief gedateerd 8 mei. De zwembaden moeten vanaf 11 mei open, zo gaf de minister aan. Een woordvoerster van B&W liet Vlietnieuws eerder weten dat de zwembaden De Fluit en Forum Kwadraat niet op 11 mei open zouden gaan omdat die er nog niet klaar voor waren. Eerst moeten zij voldoen aan een protocol, de noodverordening en een gemeentelijke checklist. Pas na toestemming van het Raadhuis kunnen de baden weer open gaan.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter