Nieuws
‘Social sofa’ George Maduro komt er niet

De ‘social sofa’ die de gemeente ter ere van George Maduro, de bevrijder van Villa Leeuwenbergh op 10 mei 1940, wilde laten maken, komt er dit jaar niet meer. Bekeken wordt nog of de sofa, gemaakt uit een kleurrijk mozaiek, komend jaaar gerealiseerd kan worden.

Dat heeft een woordvoerster van B&W bekend gemaakt. Eerder werd een tentoonstelling ter nagedachtenis aan de heldendaad van Maduro, die bij Villa Leeuwenbergh, nu bekend als Dorrepaal, gehouden zou worden, geschrapt wegens het coronavirus. Mogelijk wordt ook die expositie in 2021 gehouden.

De ‘sociale sofa’ zou gemaakt worden door kinderen en ouderen samen. Ook dat plan is door de coronacrisis geblokkeerd.

George Maduro is wel opgenomen in de Canon van Nederland: de lijst van vijftig thema’s die een samenvatting geeft van de geschiedenis van Nederland. Dat is gebeurd op voordracht van het Haags historisch museum.

Duitse parachutisten namen Villa Leeuwenbergh in bij de slag om Den Haag. De villa lag tegenover de Oude Tolbrug – de brug over de Vliet die de verbinding vormt tussen de huidige Westvlietweg en de Fonteynenburghlaan – die toegang gaf tot Den Haag. Luitenant Maduro kreeg de opdracht de Villa met zijn mannen te heroveren. Dat lukte op 10 mei 1940 met veertien militairen en één mitrailleur.

De Duitsers dachten dat ze omsingeld waren omdat Maduro ze vanuit verschillende posities liet beschieten. Ze verscholen zich in de kelder waar Maduro en zijn mannen ze konden oppakken. Het ging om zeven parachutisten. Na de capitulatie gaat Maduro bij het verzet. In 1943 pakken de Duitsers hem op. Begin 1945 sterft hij in concentratiekamp Dachau. In 1946 wordt Maduro postuum benoemd tot Ridder der Militaire Willemsorde, de hoogste ridderorde van Nederland.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com