Wethouder Astrid van Eekelen (VVD) heeft D66 excuses gemaakt voor haar handelen inzake ruimere terrasmogelijkheden voor de lokale horeca in coronatijden. Dit naar aanleiding van een debat over dit onderwerp, dinsdagavond, in de gemeenteraad.

In het debat haalde D66-fractieleider Jacco van Maldegem hard uit naar de wethouder. Die liet drie uur voor aanvang van de gemeenteraad per persbericht weten dat zij onderzoek liet doen naar de ruimere terrasmogelijkheden, wetende dat er ‘s avonds een soortgelijk voorstel van D66 door de gemeenteraad werd besproken en zou worden aangenomen.

Van Maldegem noemde dat ‘een schoffering’ van de gemeenteraad. Hij betichtte de wethouder van ‘ideeënarmoede’ en ‘landjepik’.

In het persbericht stelde Van Eekelen: ,,Horecaondernemers zijn van groot belang voor een levendige en sociale gemeente, maar ze worden door deze crisis financieel hard geraakt. We doen er alles aan om te kijken of we meer mogelijkheden kunnen bieden om de weggevallen omzet gedeeltelijk goed te maken. We zullen per terras kijken wat wel en niet kan, echt maatwerk dus.”

,,We nodigen ondernemers uit om zelf met voorstellen te komen die in hun omgeving zouden passen. Bijvoorbeeld het vergroten van een bestaand terras, of het toevoegen van zogenaamde eilandterrassen’’, aldus Van Eekelen. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met de geldende voorschriften. Zo zijn alleen zitplaatsen toegestaan en moet de anderhalve meter maatregel worden geborgd. Daarnaast moeten horecaondernemers zorgen voor akkoord van de buren als het verruimde terras voor hun pui komt te staan.

Van Eekelen: ,,Wij streven er naar om alle voorstellen die uiterlijk 22 mei binnen zijn op uiterlijk 29 mei te hebben afgehandeld. We hopen zo samen met horecaondernemers en hun buren tot oplossingen te komen, zodat de verruimde terrassen per 1 juni direct open kunnen.” Het gaat om een tijdelijke situatie tot uiterlijk 1 november 2020.

Meer over de mogelijkheden en de aanvraagprocedure is te vinden op http://www.lv.nl/uitbreiding-terras-corona-maatregel

Direct na het uitkomen van het persbericht reageerde VVD-gemeenteraadslid Bart Eleveld enthousiast: ,,Dit is een hele goede ontwikkeling. Op deze manier helpen we ondernemers en zorgen we ervoor dat het binnenkort ook weer gewoon gezellig en veilig is in de centra. Uiteraard binnen de richtlijnen van het RIVM.’’ Zijn reactie was opvallend want hij had het D66-voorstel mede ondertekend. Die handtekening haalde hij ook niet weg na het initiatief van de wethouder.

Auteur van het D66-voorstel was gemeenteraadslid Mahjoub Mathlouti: ,,Als het aan D66 ligt blijven goede initiatieven van (horeca-) ondernemers die het bruisende karakter van Leidschendam-Voorburg ten goede komen behouden. Wat ons betreft ook na 1 november, want de creativiteit van ondernemers moeten we niet in de weg staan. Goede initiatieven die de komende maanden ontstaan en bijdragen aan het bruisender maken van Leidschendam-Voorburg moeten we daarom omarmen. Dat is goed voor onze ondernemers, onze inwoners en het karakter van onze gemeente.”

MKB Leidschendam-Voorburg is ingenomen met het besluit van de gemeenteraad. ,,Fijn dat de gemeentepolitiek constructief meewerkt om horecaondernemers te faciliteren zo goed mogelijk hun zaken weer te openen en gasten te ontvangen. Een mooi voorbeeld van support your locals.’’ (foto Michel Groen)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter