De NS rijdt vanaf  dinsdag 2 juni weer de reguliere dienstregeling, maar alleen voor noodzakelijke reizen. Men rijdt het maximale aantal treinen dat voor de NS  medewerkers onder corona-omstandigheden mogelijk is en zet in wat nodig is om Nederland bereikbaar te houden. Hierbij worden enkele maatregelen in de trein genomen om verantwoord reizen mogelijk te maken.

De voornaamste maatregelen: Neem alleen plaats op treinstoelen die met groene stickers zijn aangeduid (raamplaatsen, staan is verboden); Maak gebruik van een mondkapje; Houd voldoende afstand in de trein en bij het in- en uitstappen; Raak zo weinig mogelijk aan.

Ook het internationale treinverkeer gaat in stappen terug naar de volledige dienstregeling. Zo zal begin juni de IC Brussel, ICE en IC Berlijn conform dienstregeling gaan rijden. Thalys en Eurostar volgen later in juni en juli.

De serviceverlening in de trein kan anders zijn dan men gewend is. Door de coronamaatregelen zijn minder reizigers aanwezig in het openbaar vervoer en zijn ook minder NS-medewerkers inzetbaar. U kunt nog steeds NS Reisassistentie aanvragen voor uw reis, maar fysiek contact tussen de assistentieverlener en u of uw hulpmiddel wordt vermeden.

Bij controle door het treinpersoneel moet de reiziger het vervoerbewijs zelf voor het scanapparaat van de conducteur houden. In het openbaar vervoer wordt tijdens de reguliere schoonmaak extra aandacht besteed aan de contactpunten zoals deurklinken en hoofdsteunen. In treinen waar een toilet aanwezig is worden zeep en papieren handdoekjes extra aangevuld.

De rijksoverheid heeft inmiddels een protocol voor het openbaar vervoer uitgebracht. Daaruit blijkt er door de coronamaatregelen veel minder reizigers vervoerd kunnen worden dan voorheen, ook al wordt een volledige dienstregeling gereden. De capaciteit ligt op 30 tot 40 procent.

Het devies blijft daarom het openbaar vervoer zo min mogelijk te gebruiken, het zeker in de spits te mijden en te gaan fietsen of lopen. Studenten zouden tussen 11.00 en 15.00 uur het openbaar vervoer moeten gebruiken. Bekeken wordt of zulks met de onderwijssector te regelen valt.

Een mondkapje wordt vanaf 1 juni verplicht in trein, bus, tram of metro; in stations en op perrons niet. Vanaf welke leeftijd dat mondkapje moet wordt nog bekend gemaakt.

Boa’s, treinconducteurs en stewards gaan wel kaartjes controleren, maar gaan niet meteen boetes uitdelen aan reizigers die zich niet aan de coronaregels houden. Er wordt met hen ‘een gesprek’ aangegaan.

De coronacijfers voor Leidschendam-Voorburg zijn veranderd: het aantal inwoners met het coronavirus dat in een ziekenhuis ligt is gestegen van 19 naar 20. Het aantal inwoners dat aan het virus is gestorven bleef op 13 staan.

Het Kunstmuseum in Den Haag (het voormalige Gemeentemuseum) gaat op 1 juni weer open. Bezoekers moeten vooraf een kaartje kopen en krijgen een tijdsperiode toegewezen dat zij mogen komen. Binnen zijn er looproutes uitgezet.

De Metropoolregio heeft bekend gemaakt dat twee weken na de openstelling van de Corona-OverbruggingsLening (COL) en het Tijdelijk Overbruggingskrediet Programma innovatieve Start- en Scaleups (TOPSS) hebben bijna 1300 startups, scale-ups en innovatieve mkb’ers een aanvraag ingediend. De bedrijven vragen in totaal €630 miljoen.

InnovationQuarter behandelt momenteel 260 aanvragen voor een COL met een totaalbedrag van € 91 miljoen. Ongeveer 1270 bedrijven vroegen sinds 29 april zo’n €460 miljoen aan via de COL. Deze bedrijven zijn samen goed voor de werkgelegenheid van 14.500 fte. Door de grote hoeveelheid aanvragen blijkt de doorlooptijd van 9 werkdagen voor aanvragen niet haalbaar en wordt ernaar gestreefd deze binnen 14 werkdagen te behandelen. Voor financieringen tussen €500.000,- en €2 miljoen streven we naar een uitvoeringstermijn van maximaal drie werkweken.

Invest-NL trekt voor het TOPSS €100 miljoen uit. Voor TOPSS aanvragen hanteert Invest-NL een ondergrens van €2 miljoen. De TOPSS financiering is bedoeld om ook tijdens de COVID-19 crisis door te kunnen gaan met investeren. In twee weken tijd kwamen bij Invest-NL 27 aanvragen terecht. De totale financieringsbehoefte van deze aanvragen bedraagt €170 miljoen. Invest-NL zal bij een positieve beoordeling maximaal 50% van de financiering voor rekening nemen. Meer informatie https://www.rom-nederland.nl/corona-overbruggingslening

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter