Nieuws
Noodkreet cultuur: Leidschendam-Voorburg ontbreekt

De college’s van B&W uit veertien Zuid-Hollandse gemeenten hebben het provinciaal bestuur opgeroepen de culturele sector in coronatijd te steunen. B&W van Leidschendam-Voorburg zijn daar echter niet bij.

De veertien gemeentebesturen steunen de directies van 24 theaters en schouwburgen die zich tot het provinciaal bestuur hebben gewend over de enorme schade die de culturele sector lijdt door de coronamaatregelen. De 24 vroegen steun om ‘een grote kaalslag’ in het culturele landschap van Zuid-Holland te voorkomen.

De gemeentebesturen wijzen erop dat Zuid-Holland een rijke en gevarieerde culturele infrastructuur heeft ‘waar we met elkaar trots op mogen zijn’. Gemeenten hebben daarin ook fors geïnvesteerd. ‘Deze gezamenlijke inspanningen hebben succes gehad, in artistiek, commercieel en macro-economisch opzicht’.

‘Uit onderzoek blijkt hoe belangrijk juist het culturele aanbod is voor de aantrekkelijkheid van gemeenten als woonplaats, vestigingsplaats voor bedrijven en bestemming voor toeristen. Naast de artistieke, en sociaalmaatschappelijke argumenten, willen wij ook wijzen op de sociaaleconomische betekenis van de culturele sector. Wij denken niet alleen aan de directe werkgelegenheid, maar ook aan de effecten op de werkgelegenheid in onder meer de horeca en detailhandel’.

De veertien zeggen ‘gelukkig’ vele initiatieven van culturele instellingen te zien om toch nog met activiteiten hun publiek te bereiken en in contact te laten komen met cultuur. ‘Tegelijkertijd is duidelijk dat deze activiteiten geen oplossing bieden voor de grote financiële schade die de sector nu al lijdt, en de te verwachten schade door maatregelen in het kader van de anderhalve meter-samenleving’.

‘Daarom vragen wij als gemeenten in Zuid Holland ook aan uw college om een bijdrage te leveren aan de instandhouding van deze sector. U heeft aangegeven zich net als de minister verantwoordelijk te voelen voor de culturele infrastructuur. Wij gaan er van uit dat u die verantwoordelijkheid ook in daden om wilt zetten’.

De brief is getekend door de besturen van Dordrecht, Albrandswaard, Alphen a/d Rijn, Barendrecht, Capelle a/d IJssel, Delft, Den Haag, Gouda, Leiden, Papendrecht, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam en Zoetermeer.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter