Activiteiten
Zwembaden binnenkort weer open

Zwembad Forum Kwadraat in Voorburg wil op 22 mei de deuren weer openen; zwembad De Fluit in Leidschendam op 25 mei. Beide baden zijn in beheer bij Sportfondsen. Dat bepaalt zelf wanneer de baden weer open gaan nadat men daartoe toestemming heeft verkregen van de gemeente. De gemeente toetst of genomen coronamaatregelen voldoen volgens een landelijke protocol, de noodverordening en een checklist van de gemeente zelf.

Het kabinet gaf de gemeenten op 8 mei opdracht tot de heropening van de zwembaden. Daar kon echter van afgeweken worden indien B&W vonden dat de baden niet aan alle coronaregels voldeden.

Op de sites van beide baden stond dat ze tot minstens 21 mei dicht waren. Forum Kwadraat voegde daar onlangs aan toe: ‘We gaan (hopelijk) bijna open’. Bij De Fluit meldt men: ‘Woensdag 6 mei kondigde het kabinet aan dat de binnenzwembaden weer open mogen. Wij zijn blij dat we ons op een verantwoorde opening kunnen gaan voorbereiden. Er komt nog heel wat bij kijken! Wij zorgen ervoor dat wij spoedig kunnen openen en dat alle bezoekers en medewerkers veilig en verantwoord gebruik kunnen maken van onze binnenzwembaden. De hygiëne in de accommodatie en de veiligheid van bezoeker en medewerker staan op de eerste plaats. Nog even geduld dus’.

Via social media kwamen de verantwoordelijken bij De Fluit met een nadere uitleg: ‘Naast dat we de accommodatie in moeten richten op de 1,5 meter maatregel gaat er ook heel veel tijd zitten in de technische werkzaamheden. Het bad her-opstarten gaat niet vanzelf. Om energieverbruik te verminderen is de temperatuur van het bad in de tijd dat we gesloten moesten zijn naar beneden bijgesteld. Onze technische dienst is druk doende om deze weer op de juiste temperatuur bij te stellen. Dit moet heel zorgvuldig gebeuren en kan niet sneller dan met 1 graad per dag.

Er zijn al enkele (private) zwemscholen geopend. Dat roept natuurlijk de vraag op waarom wij dan nog niet zover zijn; de grotere ondernemingen binnen de zwembranche hebben met elkaar opgetrokken in de tijd van de intelligente lockdown en hebben gewacht met het weer verhogen van het badwater en de ‘bovenlucht’ totdat duidelijk werd vanuit de overheid dat wij onze deuren weer mochten openen. Dit vanwege het feit dat we verstandig met energie dienen om te gaan.

Tevens heeft onze regering hernieuwde eisen gesteld aan de zwemwaterkwaliteit zodat de verspreiding van het virus geen kans krijgt in het water.

Dit gezegd hebbende mag u er vanuit gaan dat we zorgvuldig en verantwoord te werk gaan om zwembad de Fluit weer zo spoedig mogelijk in bedrijf te stellen. We hopen u hiermee een beetje duidelijkheid te geven in de werkzaamheden die te doen staan totdat we u weer welkom kunnen heten. We doen ons uiterste best dit zo spoedig mogelijk te voltooien. Een exacte datum hopen we spoedig te kunnen delen. Daarnaast zijn wij momenteel ook druk bezig om de garderobevloer te vervangen. Dat is een grote operatie’.