Nieuws
Brandweer bezorgd over oplaadvoorzieningen in garages

De brandweer maakt zich zorgen over het toenemende aantal elektrische voertuigen in parkeergarages en de oplaadplekken die hiervoor worden aangelegd. Dat stelt Jolanda Trijselaar, portefeuillehouder Risicobeheersing en veilige energietransitie Brandweer Nederland. ,,Een parkeergarage was altijd een betonnen gebouw waar auto’s op fossiele brandstoffen geparkeerd stonden, nu wordt het ook een oplaadplek en staan er steeds meer andere type auto’s binnen. Wij omarmen de energietransitie en we willen deze ontwikkelingen ook niet afremmen, maar het moet wel op een veilige manier gebeuren.”

Die mening is ook portefeuillehouder Incidentbestrijding Esther Lieben toegedaan. ,,De brandrisico’s bij elektrische voertuigen zijn anders dan bij traditionele voertuigen op fossiele brandstoffen. Branden wijken af in brandverloop, intensiteit en mogelijkheid voor een veilige bestrijding door de brandweer. Dit betekent dus ook iets voor de voorzieningen die je moet treffen. We vinden het verstandig om, nu wetgeving nog achter loopt, van tevoren na te denken over eventuele risico’s en hoe we die op voorhand al kunnen verkleinen. Dat is ook iets wat onze collega’s van incidentbestrijding van ons mogen verwachten.”

Nils Rosmuller, lector Energie- en transportveiligheid: ,,De brandveiligheidsmaatregelen in parkeergarages zijn ontworpen op basis van uitgangspunten die zijn gebaseerd op traditionele voertuigen rijdend op fossiele brandstoffen zoals benzine en diesel. Ook de Nederlandse bouwregelgeving, normen en richtlijnen zijn nog altijd gebaseerd op de kenmerken van branden met deze voertuigen. Gezien de ontwikkelingen in het wagenpark en ervaringen met enkele grote branden in parkeergarages de afgelopen jaren, blijken de ontwerpuitgangspunten van parkeergarages steeds vaker achter te lopen op de realiteit.”

Brandweer Nederland heeft dit advies voor eigenaren en exploitanten van parkeergarages opgesteld, zodat zij zich bewust zijn van de risico’s en risicoverminderende maatregelen kunnen treffen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com