Nieuws
Oudere medewerkers en vrijwilligers musea geweerd

Als de musea op 1 juni weer open mogen, kunnen zij geen medewerkers of vrijwilligers ouder dan 70 jaar – een corona-risicogroep – inzetten. Dat hebben de directies van de rijksoverheid te horen gekregen. Veel musea draaien juist op ouderen.

Indien medewerkers en/of vrijwilligers ouder dan 70 jaar toch aan de slag willen, en de museumdirecties daarin mee gaan zijn de directies volgens het kabinet volledig ‘juridisch en financieel’ aansprakelijk.

Op grond van de dreigende aansprakelijkheid zien museumdirecties ervan af oudere medewerkers of vrijwilligers in te zetten na de heropening.

De Museumvereniging heeft er in een brief aan het kabinet op gewezen dat de regel veel musea in problemen brengt. De vereniging vroeg zich ook af hoe de maatregel te rijmen valt met het feit dat bezoekers ouder dan 70 jaar wel binnen mogen na 1 juni.

Als reactie daarop kreeg de vereniging te horen dat het kabinet het bezoek niet kom verbieden aangezien dit neer zou komen op verboden leeftijdsdiscriminatie.

Peter van der Ploeg, directeur van de Voorburgse musea Huygens’ Hofwijck en Swaensteyn, laat desgevraagd weten dat ook zijn musea in problemen zijn gekomen door de eis van het kabinet.

Dat is ‘opgelost’ door vrijwilligers die normaliter educatieles geven en in de tuin bezig zijn, in de musea in te zetten. Bovendien worden er dubbele diensten gedraaid: geen 2,5 uur maar 5 uur. In die vijf uursdienst zit wel een pauze.

Voorlopig gaan beide musea alleen op vrijdag, zaterdag en zondag open. In Huygens’ Hofwijck mogen per kwartier 3 mensen naar binnen, in Swaensteyn 8. In Huygens’ Hofwijck moeten bezoekers de audio guide gebruiken aangezien éénrichtingsverkeer in het museum onmogelijk is. Met de guide is men na een half uur weer buiten. (foto Charles Groeneveld)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter