Lokale ondernemers, die door de coronacrisis in de schulden belanden, kunnen tijdelijk gebruik gaan maken van schuldhulpverlening. Dat hebben de wethouders Nadine Stemerdink en Astrid van Eekelen bekend gemaakt. Inwoners met schulden kunnen al bij de gemeente terecht, maar voor ondernemers bestond die mogelijkheid nog niet.

Achter de schermen wordt nu gewerkt aan de opzet van de nieuwe regeling voor de ondernemers. Zodra de schuldhulpverlening voor ondernemers start, wordt dit aangekondigd via de website van de gemeente en in de Gemeenterubriek in het lokale huis-aan-huisblad. Bij de regeling werkt de gemeente nauw samen met MKB Leidschendam-Voorburg.

Ondernemers kunnen gebruikmaken van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Wanneer deze regeling ophoudt, kunnen ondernemers met financiële problemen een bijstandsuitkering voor zelfstandigen (Bbz) aanvragen bij de gemeente. Bij de aanvraag voor Bbz wordt dan bekeken of een ondernemer schuldhulpverlening nodig heeft. Als een ondernemer wordt aangemeld voor dit traject, dan kan hij of zij onder bepaalde voorwaarden binnen enkele jaren weer schuldenvrij zijn.

De gemeente maant sportverenigingen, maatschappelijke organisaties  en culturele instellingen om een tegemoetkoming in de huurkosten voor de maanden maart, april en mei 2020 aan te vragen.

Veel van deze organisaties hebben het in coronatijd financieel lastig. Zij kregen minder inkomsten binnen en konden geen activiteiten organiseren terwijl de vaste lasten, zoals huur, wel betaald moesten worden.

Verenigingen, instellingen of organisatie krijgen kwijtschelding, een tegemoetkoming of eenmalige subsidie, afhankelijk van of zij van de gemeente een accommodatie huren of een andere partij.  De aanvragen die al bij de gemeente zijn ingediend, worden voor 1 juni beoordeeld.

Verenigingen, instellingen en organisaties die nog geen aanvraag hebben ingediend kunnen dat alsnog doen. Organisaties die huren van de gemeente kunnen een aanvraag doen via steunmaatregelen@lv.nl. Organisaties die huren van een andere partij kunnen een aanvraag doen via www.lv.nl/subsidie-voor-corona-initiatieven

In een coronabrief aan de gemeenteraad meldt burgemeester Klaas Tigelaar dat de bezoekersaantallen van de winkelcentra nog lang niet op het oude niveau zijn maar het wel gestaag drukker wordt. Vooral op mooie dagen en op zaterdag. Consumenten houden zich goed aan de 1,5 meter richtlijn.

Over de lokale horeca meldt hij: de horeca mag haar terras openen vanaf 1 juni 12.00 uur. De gemeente kijkt binnen de wettelijke restricties naar mogelijkheden om terrassen te verruimen. Na de oproep aan horecaondernemers om zelf met voorstellen te komen voor mogelijke uitbreiding van hun terras, zijn er diverse aanvragen binnen gekomen. Indien vragen voor 22 mei zijn ingediend, is het streven de ondernemer uiterlijk 29 mei uitsluitsel te geven.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter