Mening
U zegt het maar: Privacyschending bij gemeente

Binnen een gemeente is de Gemeenteraad het hoogste orgaan. Deze stelt kaders en controleert het College van B&W. De raadsvergaderingen die daaraan zijn verbonden zijn openbaar en dat is zo bepaald in de Gemeentewet. Daaraan zijn geen kosten of eisen voor inwoners verbonden; was dit wel het geval, dan had dit in de wet moeten staan. Op dit moment mogen burgers niet aanwezig zijn bij raadsvergaderingen. De vergaderingen zijn via internet te volgen en achteraf te bekijken. Deze aanpak nu is helemaal te begrijpen. Daar gaat het me niet om.

Wie echter het beeldverslag van Beeldvorming Raad/College van de gemeente Leidschendam-Voorburg van 19 mei 2020 wil zien, kan dit alleen doen na inlevering van een aantal persoonlijke gegevens die voor uitvoering van de aangeboden dienst helemaal niet nodig zijn. (Zie bijgevoegde schermafdruk). De vermelde privacyverklaring ‘begrijpt en erkent het belang van uw privacy’, maar handelt vervolgens volledig in strijd daarmee, door het opeisen van naam, email, IPadres en opeisen van het recht om klanten te benaderen, Call2action, marketing en andere methoden om persoonlijke gegevens in te zetten voor eigen gewin. Het is onoverzichtelijk geformuleerd, maar het komt neer op vergaande afgifte van persoonlijke gegevens. Zelfs het gedeelte van het videoverslag dat men bekijkt wordt genoteerd.

Het gaat hier om een videodienst als invulling van een wettelijke taak van de gemeentelijke overheid. Daarmee is de gevolgde handelwijze van het College en het achterliggende bedrijf CompanyWebcast (onderdeel van de grote financiële holding Euronext) helder in strijd met de wet, hier: de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Van CompanyWebcast is bekend dat men streeft naar een monopoliepositie bij het verwerken van videomateriaal van de overheid. De verdenking ontstaat dan ook, dat men de grenzen van het toelaatbare aan het aftasten is, te beginnen bij een onopvallende vergadering. CompanyWebcast voert uit, maar het College faciliteert.

Hier overschrijdt het College, onder wiens bestuurlijke verantwoordelijkheid CompanyWebcast is ingehuurd, de grenzen van de wet. Dit wringt des te meer, omdat in het niet zo verre verleden een incident speelde waarbij het College (toen: de burgemeester als portefeuillehouder) persoonsgebonden gegevens verzamelde in strijd met de wet. Hij volhardde, ook na indringend vanuit de gemeenteraad hierop te zijn gewezen. Als de portefeuillehouder destijds op zijn schreden was teruggekeerd na de invoering van de AVG en de discussie in de raad, had dat vertrouwen gegeven. Nu ontbreekt dat bij het ontstaan van dit nieuwe incident. Het College verlangt in zijn ambtsuitoefening een gift, namelijk persoonsgegevens (die hebben in de huidige maatschappij een financiële waarde) en dat staat ook nog eens op gespannen voet met de ambtseed. Deze en andere incidenten beschadigen het openbaar bestuur, terwijl er meer dan ooit een sterk en geloofwaardig bestuur nodig is.

(Paul Baak)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter