Nieuws
Bezuiniging bibliotheek van tafel

Een eerder door de coalitie voor 2022 aangekondigde bezuiniging van 325.000 euro op de bibliotheek, is niet keihard. De bezuiniging wordt teruggedraaid als er een ander plan voor de bibliotheek komt. Het is daarmee ‘een bezuiniging over voorwaarde’.

Dat heeft wethouder Jan-Willem Rouwendal (financiën) gezegd in een vergadering van een commissie uit de gemeenteraad. Hij werd daartoe aangezet door PvdA-gemeenteraadslid Coen van Hoogdalem. De PvdA is coalitiepartij.

Van Hoogdalem had in stukken ten behoeve van partijen die praten over de verdeling van subsidies, waaronder de bibliotheek, ontdekt dat er voor 2022 een bezuiniging bij de bibliotheek was opgevoerd van 336.000 euro.

Het PvdA-raadslid betoogde dat dat in strijd was met een uitspraak van de gemeenteraad van eind 2018 dat er eerst een gedegen plan moet liggen over de rol, inhoud en functie van de bibliotheek, voordat er over een bezuiniging en de hoogte daarvan gesproken kon worden.

Van Hoogdalem wees er op dat er dit jaar al 75.000 euro is gekort op de middelen voor de bibliotheek. Hij noemde het ‘niet juist’ dat dat bedrag nu sluipenderwijs is opgehoogd tot ruim 4 ton.

Op verzoek van de gemeenteraad beloofde wethouder Rouwendal een brief van B&W waarin zijn uitspraken nader worden geduid, waarschijnlijk te schrijven voor zijn collega Astrid van Eekelen (cultuur). Die moet dan ook meteen aangeven wie het nieuwe bibliotheekplan moet maken.

Het PvdA-gemeenteraadslid hield ook vast aan ‘minstens twee’ bibliotheekvestigingen; hij sprak zelfs over ’twee tot en met zeven’. De bibliotheek heeft nu twee hoofdvestigingen (Voorburg en Leidschendam) alsmede een nevenvestiging in Stompwijk.

Wethouder Van Eekelen wil de hoofdvestiging in Leidschendam (Fluitpolderplein) sluiten. In de plaats daarvan zou er een kleinere bibliotheek in het Damcentrum (Veur Theater) moeten komen. Verder heeft zij gesproken over nevenvestigingen in de Prinsenhof (Leidschendam) en het Huygenskwartier (Voorburg).

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter