Ludens
Plan voor gemeentelijke cultuursector nodig

B&W zouden middels een snel onderzoek moeten nagaan hoe de lokale culturele sector zich houdt in tijden van coronacrisis en coronamaatregelen. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek zou er dan een gezamenlijk plan gemaakt moeten worden door de gemeente en de sector hoe te overleven.

Dat idee heeft Rogier Helwig, directeur van Theater Ludens, gelanceerd. Vanaf 1 juni kan de culturele sector onder strikte voorwaarden, zoals een beperking van het aantal bezoekers tot maximaal 30 voor theaters, weer gaan draaien. Probleem daarbij is dat voorstellingen dan eigenlijk niet lonend zijn. Theater Ludens hoopt deze zomer (juli/augustus) weer een programmering te kunnen opstarten.

Aanstaande zaterdag, 30 mei, start de culturele sector in Nederland om 10.00 uur een ketendemonstratie om aandacht te vragen voor het belang van de sector. De demonstratie duurt een week – tot 5 juni 22.00 uur – en vindt plaats via een live stream http://www.cultuurinactie.nl nu demonstreren op bijvoorbeeld het Haagse Malieveld verboden is.

D66-gemeenteraadslid Charlotte Bos wil van B&W weten waarom men zich niet heeft aangesloten bij het pleidooi van 14 gemeenten in Zuid-Holland aan het provinciaal bestuur voor meer steun aan de cultuursector nu deze door de coronacrisis om dreigt te vallen. Vlietnieuws berichtte onlangs over het ontbreken van de handtekening van wethouder Astrid van Eekelen onder de brief namens B&W van Leidschendam-Voorburg.

‘Is het college van B&W bekend met de brief van de 14 gemeenten inzake ondersteuning brandbrief culturele infrastructuur Zuid-Holland? Is het college van B&W benaderd om genoemde brief mede te ondertekenen? Zo ja, kan het college van B&W aangeven wat de beweegredenen zijn geweest om deze brief niet mede namens Leidschendam-Voorburg te ondertekenen? Zo nee, kan het college van B&W aangeven waarom het college inzake deze brief niet is benaderd?’, aldus Bos.

‘Is het college van B&W, aangezien genoemde brief niet is ondertekend, voornemens op een of andere wijze, in het belang van de culturele organisaties in onze gemeente, zelf de culturele infrastructuur Zuid-Holland te ondersteunen? Zo ja, in welke richting denkt het college stappen te ondernemen? Zo nee, waarom niet?’

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter