Nieuws
Pompproef voor aanleg deel RijnlandRoute

Boskalis gaat proeven uitvoeren om de waterdoorlatendheid van de zandlaag in de ondergrond van de toekomstige RijnlandRoute – de verbinding tussen A4 en A44 – te testen. Het doel hiervan is om te bepalen hoe groot de waterdoorlatendheid van de zandlaag is zodat daar de pompcapaciteit voor de aanleg van de bouwkuip op afgestemd kan worden. De proeven vinden plaats met een speciale pomp, een zogeheten ‘onttrekkingsbron’ waarmee het water tijdens de proef uit de zandlaag wordt gepompt.

De pompproeven worden op 4 locaties gehouden. Per proeflocatie wordt een onttrekkingsbron geïnstalleerd, dit is een pomp die het water tijdens de proef uit de zandlaag in de bodem pompt. Rond de onttrekkingsbron worden 6 peilbuizen geplaatst die het verloop van de waterstand meten in de ondergrond tijdens de proef. De pomp en de peilbuizen worden minimaal drie dagen voor de start van de proef aangebracht. De pompproef duurt vervolgens 3 dagen (24 uur per dag). De uitvoering start vandaag en zal maximaal 3 weken duren. De locaties worden achter elkaar uitgevoerd.

Inmiddels is de laatste ankerpaal voor de RijnlandRoute de bodem ingeslagen. De ankerpalen voorkomen opdrijving van de betonnen bak van de verdiepte ligging en de tunneltoeritten. Twee jaar en 6000 palen verder, wordt afscheid genomen van de machine op dit deel van het werk. Op de A4 en de A44 worden de komende tijd nog wel funderingspalen aangebracht.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter