Nieuws
Milieuzone voor oudste brom- en snorfietsen in Den Haag

Buurgemeente Den Haag voert  per 1 december definitief een milieuzone in voor 2-takt brom- en snorfietsen. Vanaf die datum mogen deze vervuilende brom- en snorfietsen nergens meer rijden in Den Haag. Daar wordt de lucht schoner van en dat is goed voor de gezondheid van de inwoners en bezoekers. Het gaat om voertuigen  die ouder zijn dan 1 januari 2011. Dit is te vinden op het kentekenbewijs, en is binnenkort ook te achterhalen via een kentekencheck op de website van de gemeente.

De maatregel is is een uitwerking van de aanpak schoon vervoer, die afgelopen oktober gepresenteerd werd door het college. Met dit stuk in de hand heeft de gemeente een uitgebreide consultatie gedaan onder bezitters van oldtimers, verkopers, bewoners en andere belanghebbenden in de stad. De uitkomst is een ontheffingsregeling voor historische brom- of snorfietsen. Deze oldtimers kunnen 40 keer per jaar voor een dagdeel (12 uur) een ontheffing krijgen. Ook inwoners die om medische redenen hun 2-takt brom- of snorfiets nodig hebben en eigenaren van 4-takt brom- en snorfietsen van vóór 2011 mogen een ontheffing aanvragen.

Om het voor bezitters makkelijker te maken om te kiezen voor een schoner alternatief, biedt het college een omruilregeling. Inwoners die gebruik maken van de regeling kunnen het tegoed gebruiken voor een (elektrische) fiets, een elektrische brom- of snorfiets of een OV tegoed. Het tegoed op de OV-kaart kan ook worden gebruikt voor het huren van een deelauto en van OV-fietsen. Het slopen van een brom- of snorfiets levert een tegoed op van € 400,-. Voor Hagenaars met een kleine beurs – die in het bezit zijn van een Ooievaarspas – is het tegoed € 750,-.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter