Nieuws
Subsidiesysteem op de helling

De gemeenteraad wil een in 2019 ingevoerd nieuw systeem voor de verdeling van gemeentelijke subsidies nog dit jaar herijken. Men wil daar niet tot 2022 mee wachten. Dat bleek tijdens een vergadering van een commissie van de gemeenteraad.

In 2019 kwamen er zogenoemde subsidietafels: rond zes maatschappelijke thema’s werden organisaties verzameld die op dat gebied activiteiten aanboden. Per tafel kende de gemeente een subsidiebedrag toe; de verdeling moesten de partijen aan tafel zelf regelen.

Het was de bedoeling dat de organisaties dit jaar met plannen voor 2021 en 2022 zouden komen. Er zouden dan ook voor het eerst nieuwe partijen worden toegelaten. Dat zijn er negen, uit vijftien aanmeldingen.

Vanwege de coronacrisis en het vele extra werk dat coronamaatregelen organisaties bezorgt, heeft wethouder Jan-Willem Rouwendal besloten de plannen van dit jaar door te trekken naar 2021. Pas komend jaar zouden de organisaties dan plannen voor 2022 en 2023 moeten presenteren.

Bovendien wil de wethouder de organisaties dit jaar niet aanpakken – door subsidie terug te vragen – als bepaalde activiteiten door de coronacrisis niet, of op een andere wijze, vorm kregen.

Volgens de diverse politieke partijen in de gemeenteraad werkt het subsidiesysteem nog steeds niet goed en wordt er nog steeds geëxperimenteerd. De positie van nieuwkomers voor 2021 is onduidelijk, ook financieel. Daarnaast staat niet vast of er genoeg geld gaat naar instellingen die het het hardst nodig hebben.

Inzake de nieuwkomers, veelal kleine organisaties, wil de gemeenteraad dat er voor hen een apart budget komt. Ook wil de gemeenteraad veel meer invloed op de verdeling van de subsidies.

,,Er is raadsbreed twijfel. Het kalf verdrinkt. Dan kunnen we niet wachten tot het verdronken is door nog een paar jaar zo door te gaan’’, verwoordde Frank Rozenberg (GBLV) het algemene gevoel.

Wethouder Rouwendal stelde aan het systeem te willen vasthouden en hoogstens daar binnen de spelregels te willen aanpassen. In een snelle herijking zag hij niets. Diverse partijen kondigden aan dat zaak binnenkort nogmaals te willen bespreken.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter