Dit Pinksterweekeinde, zaterdag tot en met maandag, zal het autoverkeer naar natuur- en recreatiegebied Vlietland beperkt worden door de inzet van verkeersregelaars en het plaatsen van matrixborden waarop aangegeven kan worden dat het gebied te druk/vol is. Daarnaast zullen mensen worden opgeroepen om drukte daar te vermijden. Handhavers van de gemeente zullen in Vlietland actief zijn.

Dat heeft burgemeester Klaas Tigelaar de gemeenteraad bericht over de coronacrisis. Andere punten uit het stuk zijn:

– Woningcorporaties zien door de coronacrisis een toenemend aantal huurders dat de huur niet meer kan betalen. Om uithuiszettingen en onnodige schulden zoveel mogelijk te voorkomen, wordt de pilot Vroeg Eropaf tijdelijk uitgebreid. Deze uitbreiding houdt in dat naast inwoners met twee of meer betaalachterstanden ook inwoners worden benaderd als zij een enkele huurachterstand hebben die al voor langere tijd openstaat. Deze inwoners wordt eveneens vrijblijvend ondersteuning aangeboden. De uitbreiding gaat van start zodra de benodigde informatie vanuit de crediteuren is aangeleverd en duurt tot uiterlijk 1 september.

– Vastgoedeigenaren in de gemeente zijn middels een brief op 17 april opgeroepen coulant te zijn bij de inning van huurlasten. Bekend is dat er in een aantal gevallen door vastgoedeigenaren is meegewerkt aan uitstel van huur, het betalen van de huurpenningen in termijnen en in een klein aantal gevallen tot een gedeeltelijke kwijtschelding of zelfs een voorlopige verlaging van de huur. Inzage in aantallen en bedragen heeft de gemeente niet.

– De Denktank economie komt in de week van 1 juni voor het eerst bij elkaar. Een aantal ondernemers vanuit verschillende branches (horeca, retail, contactberoepen en ondernemerscollectieven), neemt deel. Zij gaan met elkaar nadenken over de uitdagingen die de 1,5 meter economie met zich mee brengt.

– Er zijn 34 voorstellen bij de gemeente binnen gekomen om terrassen te vergroten. Deze variëren van het tijdelijk gebruiken van parkeerplaatsen in de blauwe zone, een stukje voetgangerspromenade in de Julianabaan, een drijvend terras, het inzetten van een deel van het grasveld tot het als terras inzetten van een eigen parkeerterrein een gemeenschappelijk eiland terras op het Stationsplein, het tijdelijke afsluiten van de Kerkstraat voor alle verkeer, behalve voetgangers om zodoende terrassen te kunnen uitbreiden.

– Meer dan de helft van de jeugdhulpaanbieders verwacht een stijging van hulpvragen als gevolg van een uitgestelde vraag tijdens de coronamaatregelen. Nu is de vraag nog onveranderd ten opzichte van voor de crisis. Het uitgangspunt voor de jeugdconsulenten blijft om zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Maar wanneer dit nodig is, dan kan een huisbezoek afgelegd worden.

De rijksoverheid geeft de gemeenten 566 miljoen euro als compensatie voor lagere inkomsten en extra uitgaven in verband met de coronacrisis. Dat heeft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) bekend gemaakt. Er zijn 355 gemeenten. Hoe het geld verdeeld wordt zegt de minister niet.

Het gaat dan om:

– 100 miljoen euro voor misgelopen toeristenbelasting,

– 125 miljoen euro voor misgelopen parkeerbelasting,

– 144 miljoen euro voor jeugdzorg en andere zorg,

– 23 miljoen euro voor noodopvang van kinderen wier ouders in cruciale beroepen werken,

– 90 miljoen euro voor sociale werkvoorziening WSW,

– 60 miljoen euro voor lokale culturele voorzieningen (bibliotheek, muziekschool, musea, theaters, bioscopen),

– 24 miljoen euro voor de lokale media.

Over geld voor het openbaar vervoer wordt nog overlegd. Aan de uitkering die gemeenten krijgen uit het Gemeentefonds wordt dit en volgend jaar niet getornd. Ook niet aan de BTW-compensatie. De maandelijkse uitkering ter compensatie van bijstandsuitgaven blijft ook onaangetast.

Ollongren wijst erop dat de gemeenten al 90 miljoen euro kregen wegens kwijtschelding van huur voor sportverenigingen, 18 miljoen euro compensatie eigen bijdrage zorg en 2 miljard euro voor uitvoering van de Tijdelijke ondersteuning zelfstandige ondernemers (TOZO).

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter