De coronacrisis raakt ook  inwoners van Leidschendam-Voorburg in de portemonnee. Sommige inwoners verdienen minder, anderen hebben helemaal geen inkomsten meer. Als inkomsten dalen, dan kan het ook lastiger worden om rekeningen te betalen. En dat kan leiden tot schulden. Debby Halvemaan werkt als schuldhulpverlener bij PLANgroep, de organisatie die voor de gemeente inwoners met geldproblemen helpt.

,,Iedereen kan geldproblemen krijgen. En vaak heeft iemand maar beperkt invloed op het ontstaan van die schulden. Maar als je te lang met die problemen blijft rondlopen, dan kunnen ze heel groot worden”, vertelt Debby. Als schuldhulpverlener helpt ze dagelijks mensen die schulden hebben, maar ook bij lichtere problemen kan ze meedenken. ,,Of iemand zich nu zorgen maakt om geld of daadwerkelijk rekeningen niet meer kan betalen, we luisteren naar het verhaal. Als schuldhulpverlening nog niet nodig is, dan kunnen we meedenken over welke andere organisaties hulp kunnen bieden. Zoals Schuldhulpmaatje of Kwadraad maatschappelijk werk.”

Als schuldhulpverlening wel nodig is, dan is deelname aan een schuldhulpverleningstraject een optie. Debby: ,,Deelname is vrijwillig en kosteloos. Maar we verwachten wel dat mensen zich actief inzetten. Als dat het geval is, dan volgt er een intakegesprek. Hierin kijken we hoe iemand in de problemen is gekomen en waar hij of zij vastloopt.” Als Debby een duidelijk beeld heeft van de situatie, dan maakt zij een plan van aanpak. ,,We bespreken het plan met de deelnemer en als hij of zij zich hierin kan vinden, dan starten we het schuldhulpverleningstraject.”

Als schuldeisers meewerken, dan wordt in 3 jaar tijd gewerkt aan het oplossen van de schulden. ,,We maken betalingsafspraken met bedrijven en organisaties waar rekeningen openstaan. En we kunnen deelnemers ondersteunen bij het beheer van hun budget. Door alles op een rijtje te zetten, weet een deelnemer waar hij of zij aan toe is. Dat geeft rust, want geldzorgen kunnen een grote invloed hebben op iemands leven.”

Ondanks de coronacrisis kunnen Debby en haar collega’s de deelnemers blijven helpen. ,,Voorheen ontvingen we mensen op het gemeentehuis. Nu hebben we contact via telefoongesprekken, mail en door videobellen. Dat is even wennen voor ons en de deelnemers. Maar gelukkig kunnen we, juist in deze moeilijke tijd, mensen met geldproblemen proberen te helpen. Ik hoop dat mensen beseffen dat ze er niet alleen voor staan. We kunnen samen bekijken welke mogelijke oplossingen er allemaal zijn.”

Heeft u zorgen over geld? Ook tijdens de coronacrisis kunt u contact opnemen met PLANgroep. Bel Debby of haar collega’s via telefoonnummer: (070) 300 85 22 (maandag tot en met vrijdag, van 9.00 tot 17.00 uur) of e-mail: lvw@plangroep.nl.  (foto gemeente LV/ Paul Voorham)