Nieuws
Oproep: zeg geen ‘nee’ tegen windturbines

De gemeenteraad moet de mogelijke bouw van windturbines in Leidschendam-Voorburg niet blokkeren. Dat staat in een brief die Hank Ort (Energy Common Leidschendam–Voorburg), Marjan van Giezen (Stichting Duurzaam Leidschendam–Voorburg), Patrick Luk (Adviesraad Stompwijk) en Michiel Steffelaar (Platform Lokale Democratie Leidschendam–Voorburg) aan de gemeenteraad hebben gezonden.

In de gemeenteraad is een meerderheid van VVD en GBLV tegen de komst van windturbines. B&W willen er één tot vier toelaten, te bouwen langs de A4. De windturbines zouden er moeten komen in het kader van de energie omwenteling waarbij fossiele brandstoffen worden vervangen door hernieuwbare bronnen zoals zon, wind en warmte (restwarmte van industrie, aardwarmte, warm water). Zo moet de gemeente in 2050 ook CO2-neutraal worden (CO2 zijn broeikasgassen).

‘De energietransitie is een buitengewoon complexe opgave. Het bij voorbaat uitsluiten van de mogelijkheid van windturbines, vermindert het potentieel aan zelf op te wekken elektriciteit. Hierdoor zal de gemeente minder kunnen voorzien in haar eigen energieopwekking en meer dan wenselijk afhankelijk zijn van technisch minder zekere en mogelijk duurdere alternatieven binnen of buiten de gemeente’.

Volgens de vier kijken B&W ‘op een gebalanceerde manier’ naar windenergie. ‘Windenergie wordt alleen mogelijk geacht parallel langs de A4 of in de polder, waarbij eerst zowel zorgvuldig locatie-onderzoek als participatie door inwoners zal plaatsvinden. Mocht daaruit blijken dat windenergie niet goed inpasbaar is, dan voldoet het niet aan de gestelde uitgangspunten’.

Ondertussen wil GroenLinks-gemeenteraadslid Marie-Christine van der Gronde van B&W weten waar er nog plek is voor de bouw van windturbines als plaatsing in of nabij natuurgebieden en woonwijken wordt uitgesloten. Ook wil zij vernemen welke energiebronnen B&W uitgaan als zij menen dat 40 procent van de benodigde energie lokaal kan worden opgewekt. En wat de invloed van het niet plaatsen van windturbines op dat percentage is.

Het raadslid heeft daarover vragen aan B&W gesteld. Tevens vraagt zij welke instrumenten de gemeente tot haar beschikking om huurders te ondersteunen, wanneer verhuurders te laat zijn met het nemen van maatregelen ten behoeve van aardgasvrij wonen.

Wethouder Astrid van Eekelen heeft inwoners er nogmaals op gewezen dat zij op een eenvoudige en voordelige manier kunnen starten –of juist doorgaan- met energie besparen. Met een kleine eigen bijdrage kunnen zij een WoonWijzerBox met energiebesparende producten ter waarde van 100 euro bestellen. Verder kan er een gratis adviesgesprek met een energiecoach worden aangevraagd.

,,Hiermee willen we huiseigenaren helpen bij het nemen van hun (eerste) stappen naar vermindering van het energieverbruik. Ook met kleine aanpassingen kun je al flink besparen. Zo maak je als woningeigenaar een goede start in het verduurzamen van je eigen woning. Daarmee zijn we goed op weg om in 2050 een CO2-neutrale gemeente te zijn.”

De WoonWijzerBox is een pakket energiebesparende producten die huiseigenaren zelf kunnen uitkiezen. Zoals een waterbesparende douchekop, radiatorfolie, ledlampen of een warmtethermostaat. Via de site www.lv.nl/woonwijzerbox kan men zich aanmelden. Bij een minimale besteding van 100 euro krijgt de huiseigenaar 90 euro van de gemeente cadeau.

Naast de WoonWijzerBox kan ook een gratis adviesgesprek met een energiecoach van burgerinitiatief Energy Common Leidschendam-Voorburg worden aangevraagd. De coach kijkt samen met huiseigenaren mee naar het energieverbruik en de energiebesparing in de woning. Meer informatie en het aanvragen van een adviesgesprek kan via www.ec-lv.nl (foto Charles Groeneveld)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter