Mening
U zegt het maar: Corona als alibi

Plots is de Kerkstraat in het Huygenskwartier dicht. Tot 1 november nog wel. Wat decennia niet mogelijk was, gebeurt nu toch met de coronacrisis als alibi.

Alleen om een paar horeca-ondernemers aan wat extra omzet te helpen, staat de gemeente hen toe het terras over de hele breedte van de Kerkstraat uit te breiden.

En dan kan er zonder gevaar voor lijf en leden niemand meer door. Dus ook geen fietsers waarvoor de Kerkstraat onderdeel is van een doorgaande route lopende vanaf de Parkweg, via de Franse Kerkstraat, Herenstraat en Kerkstraat naar de Westvlietweg. En vice versa.

Afgelopen dinsdag, Tweede Pinksterdag, was de Kerkstraat provisorisch afgesloten door plastic hekken en borden die ondernemers zelf hadden neergezet.

Navraag bij de gemeente leerde dat het om een permanente afsluiting ging tot 1 november. Dus ook op doordeweekse dagen als er helemaal geen terrassen staan.

De gemeente heeft inmiddels borden laten plaatsen. Op de hoek van de Herenstraat/Kerkstraat wordt de afsluiting van die laatste straat aangegeven, met het woord ‘omleiding’ erbij.

Fietsers moeten van hieraf rechtdoor de Herenstraat blijven volgen, dan rechtsaf de Vlietstraat in, weer rechtsaf de Raadhuisstraat om via de Kerkbrug verder te rijden. En ook hier in beide richtingen.

De fietsers crossen dus niet door de terrassen in de Kerkstraat maar wel door het terras van de Heeren van Huygens en de rijen wachtenden bij de viswinkel, apotheek en andere winkels daar. Maar dat is kennelijk geen probleem voor de gemeente.

Toen het vorige college van B&W bedacht dat de Van Schagenstraat afgesloten moest worden voor verkeer werd er eerst een proef gehouden. Daarna kwam er een formeel voorstel aan de gemeenteraad waarna de afsluiting pas een feit werd.

Nu is corona aangegrepen als alibi de Kerkstraat dicht te gooien. Hoe men dat wil handhaven als er geen terrassen zijn, is een raadsel. De gemeentelijke dienst handhaving kan het nu al niet aan en de camera’s die er vorig jaar werden opgehangen registreren alleen voertuigen met kentekens.

Jarenlang werden ondernemers en personeel dat de terrassen moest bedienen gek van de door de Herenstraat en omgeving rond scheurende fietsen, brommer, scooters, motoren en soms auto’s. Hun roep om maatregelen bleef onbeantwoord.

Pas vorig jaar kwamen er camera’s in het gebied waardoor de grootste ellende de kop in werd gedrukt. Nu wordt corona misbruikt om een andere doelstelling – het Huygenskwartier als winkelgebied inclusief voetgangerszone – er door te drukken.

Erg sjiek is het niet. Afwachten wat de gemeenteraad – en wat dacht u van de politie – van de move van B&W vindt. Want laten we wel wezen: een ‘omleiding’ kan er niet eeuwig zijn, zeker niet als er in de bewuste straat niets te zien is dat een ‘omleiding’ rechtvaardigt. Dat vraagt om moeilijkheden.

(naam inzender bij redactie bekend)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter