Nieuws
Nieuwe steunregeling zelfstandige ondernemers

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (TOZO), die het kabinet per 1 maart invoerde ten behoeve van ondernemers die getroffen werden door de coronacrisis, wordt verlengd tot 30 september onder de naam TOZO2. De nieuwe regeling verschilt ook iets ten opzichte van de eerste versie die nu omgedoopt is tot TOZO1.

De gemeente past het aanvraagproces hierop aan. Vanaf 19 juni staat het aanvraagformulier online. Ondernemers die eerder de Tozo 1 aanvroegen, ontvangen van de gemeente bericht zodra de aanvraag voor de Tozo 2 mogelijk is.

Vanaf 19 juni kunnen de volgende aanvragen worden ingediend:

Nieuwe aanvragen voor Tozo 2 van ondernemers die geen Tozo 1 hebben ontvangen,
Verlengingsaanvragen voor Tozo 2 van ondernemers met een Tozo 1-uitkering die uiterlijk 29 juni afloopt. De betaaldatum hiervan is 25 juni.

Heeft een Tozo 1-uitkering een einddatum vanaf 30 juni tot en met 30 juli 2020 (betaaldatum 25 juli), dan kan de ondernemer vanaf 26 juni een verlengingsaanvraag indienen. Loopt een Tozo 1-uitkering na 30 juli 2020 af, dan kan er vanaf 27 juli een verlengingsaanvraag worden gedaan.

Ondernemers met acute geldnood kunnen een voorschot op de Tozo 2-uitkering aanvragen. Daarvoor moeten zij de gemeente bellen. Als achteraf blijkt dat het voorschot te hoog was, moet het (teveel) ontvangen bedrag terug betaald worden.

De Tozo 2 heeft enkele aanpassingen ten opzichte van de Tozo 1-regeling:

De partnerinkomenstoets wordt uitgevoerd als de aanvullende uitkering levensonderhoud wordt aangevraagd. De partnerinkomenstoets houdt in dat het inkomen van de partner meetelt voor het bepalen van de hoogte van de uitkering. Als het huishoudinkomen boven het sociaal minimum komt, kan er geen aanspraak op de Tozo 2-uitkering levensonderhoud gemaakt worden.

Voor de aanvraag lening bedrijfskapitaal geldt dat de ondernemer moet verklaren dat er geen surseance (uitstel) van betaling of faillissement is aangevraagd of verkregen voor hemzelf, de onderneming of één van de vennoten waarmee wordt samen gewerkt. Als dit wel het geval is, dan komt de ondernemer niet in aanmerking voor de Tozo 2 lening bedrijfskapitaal. In totaal kan via de Tozo 1 en de Tozo 2 samen maximaal een bedrag van € 10.157,- geleend worden.

De Tozo 2 loopt van 1 juni tot en met 30 september 2020. Er kan met terugwerkende kracht vanaf 1 juni een uitkering worden aangevraagd.

De Tozo 2 uitkering levensonderhoud kan alleen worden toegekend over de maanden juni, juli, augustus en september. Loopt de Tozo 1-uitkering over de maanden april, mei en juni, dan kan de Tozo 2-uitkering aangevraagd worden voor juli, augustus en september. Loopt een Tozo 1-uitkering over de maanden juni, juli en augustus, dan kan Tozo 2 aangevraagd worden voor september.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter