Nieuws
‘Blanco cheque van 45 miljoen was ons te gortig’

B&W moeten bij het verstrekken van garanties voor leningen die (sport) verenigingen en maatschappelijke organisaties afsluiten, de gemeenteraad vooraf toestemming vragen als het gaat om een bedrag van 300.000 euro en meer. Dat heeft de gemeenteraad besloten op initiatief van D66.

Verantwoordelijk wethouder Jan-Willem Rouwendal wilde zelf knopen kunnen doorhakken. Hij had maximaal 45 miljoen euro gereserveerd door de garanties. D66-fractieleider Jacco van Maldegem: ,,Die grens van 45 miljoen euro is bijna een kwart van het jaarlijkse budget van de gemeente. Als het met zo’n bedrag misgaat, zit de gemeente direct in heel grote financiële problemen. Daar moet de gemeenteraad grip op kunnen houden. Dit past bij het recht van de gemeenteraad om te bepalen waar het belastinggeld naar toe gaat. De blanco cheque van 45 miljoen euro was ons te gortig.”

Door de garantie van de gemeente kunnen de betrokken verenigingen en organisaties makkelijker geld lenen bij banken, en tegen lagere kosten. Van Maldegem: ,,Minder kosten betekent ook dat organisaties met hetzelfde geld meer activiteiten draaiende kunnen houden. En minder subsidies nodig hebben.”