Mening
Blog: ‘Ontzettend vervelend’

‘Ontzettend vervelend’. Deze woorden gebruikte burgemeester Klaas Tigelaar vorige week vrijdag nadat er donderdagnacht weer een auto in Leidschendam in vlammen was opgegaan.

‘Ontzettend vervelend’; gewoon pech dus. Alsof de bus net voor je neus is weggereden. Terwijl het gaat over een fenomeen dat Leidschendam sinds eind april in de ban houdt. Het betrof auto zestien die door vlammen tot waardeloos schroot werd omgevormd.

‘Ontzettend vervelend’ bleek bovendien te slaan op het feit dat het de eerste auto was die na een paar weken van relatieve rust, weer door onbekenden werd aangestoken.

Wat verwachtte de burgemeester eigenlijk? Dat het wat vaker rondrijden van de politie in de avond en nacht, twee camera’s (Fluitpolderplein en President Kennedyplein), zes gebiedsverboden en een BuurtVeiligBus de zaak zouden oplossen?

Hoe naïef kun je zijn? Het gaat om een blijvend probleem: de situatie in de wijken De Heuvel, de Amstelwijk en Prinsenhof. Natuurlijk, in de gemeenteraad is gevraagd om een meerjarig programma om de wijken op te krikken. B&W gaan daarmee ook aan de slag, zo is beloofd. Maar dat is verre toekomst; de autobranden zijn nu. Vandaag.

Behalve ‘ontzettend vervelend’ noemde Klaas Tigelaar het in brand steken van auto’s ook nog ‘onacceptabel’. ‘Die auto is iemands bezit en daar blijf je vanaf’. Stoere taal voor de bühne. De uitgebrande autowrakken zeventien en achttien zijn sindsdien ook al van de Leidschendamse straten gehaald.

De burgemeester trapte vervolgens nog wat open deuren in. ,,Naast de materiële schade zorgt dit voor angst en ongerustheid onder onze inwoners. De situatie blijft onverminderd onze aandacht houden. De politie geeft de hoogste prioriteit aan de branden en is elke nacht aanwezig in de wijken. Als u ooit iets verdachts ziet neemt u dan alstublieft contact op met politie via 112. U kunt uiteraard ook contact opnemen met de gemeente als u wilt praten over wat er is gebeurd.”

Actie? Maatregelen? Niets van dat alles. Was het niet deze burgemeester die in 2018 instemde met bezuinigingen bij de politie in Leidschendam-Voorburg? En was het niet deze gemeenteraad die daar zonder er een woord aan vuil te maken, mee akkoord ging.

(Veel) meer politie lost ook niet alles op, maar helpt wel. Helpen doet zeker ook vrije tijds besteding voor de jongeren te organiseren. De laatste twee autobranden vonden plaats in het Raadhuiskwartier en Leidschendam-Centrum: op de route vanaf het Damcentrum naar De Heuvel, Amstelwijk en Prinsenhof.

Vorig jaar, toen Voorburg getroffen werd door talrijke autobranden binnen korte tijd, waren er ook regelmatig brandjes in de straten vanaf Den Haag-Centrum en Voorburg-Centrum (het Huygenskwartier) naar Voorburg-Noord en Voorburg-Bovenveen. Zou het toeval zijn?

Er is voor jongeren gewoon niets te doen in Leidschendam-Voorburg. Helemaal niets. Behalve rondhangen aan de Vliet, je vol laten lopen, blowen, lachgas gebruiken, al dan niet in combinatie. Hoe mooi kunnen vlammetjes dan zijn. Waarbij een groot deel van de brandjes al niet eens meer worden gecommuniceerd door politie en/of brandweer. Dat zou het beeld voor de autoriteiten nog beschamender maken

De zomer staat voor de deur. Maanden van chillen en party’en. Met alle gevolgen van dien. B&W gaan op vakantie. De gemeenteraad ook. Bij politie en brandweer staan de vakanties voor de deur. Om de burgemeester aan te halen, ‘ontzettend vervelend’.

‘Beste burger, u staat er vanaf nu alleen voor. We hopen u in september weer te mogen begroeten’, zou een betere, en eerlijkere tekst zijn geweest. Maar zelfs die moed kan men niet opbrengen. En ook dat is ‘ontzettend vervelend’.