Nieuws
Financiële problemen nog groter

De financiële problemen voor de gemeente zijn in 2021 nog groter dan gedacht. Tot nu toe rekende wethouder Jan-Willem Rouwendal (financiën) op een tekort van 5,9 miljoen euro. Dat wordt echter 2,4 miljoen euro groter: 8,3 miljoen euro. Aanleiding vormt een lagere uitkering uit het Gemeentefonds van de rijksoverheid aan de gemeente.

Over twee weken bespreekt de gemeenteraad de zogenoemde Kaderbrief: een stuk waarin Rouwendal de contouren voor de begrotingen 2021-2024 schetst. Ook wordt dan de gang van zaken met de lopende begroting 2020 besproken.

Voor dit jaar, 2020, komt het plaatje er iets gunstiger uit te zien. Uit het Gemeentefonds krijgt de gemeente bijna 850.000 euro extra. Het voorziene tekort op de gemeentelijke begroting voor 2020 wordt zo beperkt tot 3,9 miljoen euro.

Rouwendal heeft de gemeenteraad laten weten dat de gemeente in 2022 vier miljoen meer krijgt uit het Gemeentefonds dan tot nu toe voorzien. In 2023 is die meevaller 500.000 euro. Dat zou ertoe kunnen leiden dat de gemeentelijke begroting in die jaren uit de rode cijfers komt.

De wethouder gaf in het kader van de voorziene tekorten binnen de begroting al eerder aan dat het hele financiële beleid van de gemeente herzien moest worden, inclusief geplande uitgaven, gepland nieuw beleid en de lasten voor burgers en bedrijven.

De gemeente heeft overigens nog 140 miljoen euro in kas uit de verkoop aandelen energiebedrijf Eneco. Dat wil men echter liever niet gebruiken om éénmalige tegenvallers mee op te vangen, doch gebruiken voor blijvende zaken.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter