Nieuws
Restauratie monumenten dringend nodig

De gemeente houdt elk jaar geld over dat uitgetrokken is voor de restauratie van monumenten. Dat is ‘zonde’ omdat die restauratie dringend nodig is. De monumenten worden nu niet op de juiste wijze onderhouden.

Dat heeft wethouder Astrid van Eekelen het gemeenteraadslid Charlotte Bos in antwoorden op vragen laten weten. Er is ruim 42.000 euro per jaar beschikbaar als subsidie voor restauratie van monumenten. Eigenaren kunnen elke drie jaar 7500 euro ontvangen.

De gemeente kent 643 monumenten: 474 gemeentelijke en 165 rijks. Daarnaast zijn er drie beschermde dorpsgezichten en vier beeldbepalende objecten. Dit jaar wil de gemeente nog 230 bomen als monument aanwijzen waaronder 41 in particulier bezit. Twaalf objecten staan op een lijst om monument te worden.

In antwoorden op vragen van CDA-gemeenteraadslid Jan Hendriks laat de wethouder weten dat acht kerken in de gemeente een rijksmonument zijn, vijf een gemeentelijk monument.

De subsidie voor de restauratie van uurwerken in kerktorens, inclusief de klokken, zal beperkt worden tot de kerken die een gemeentelijk monument zijn. Voor de anderen is er een rijkssubsidie. Zo moet ‘dubbeling’ van subsidies voorkomen worden. Dat is in het verleden drie maal gebeurd. Over welke bedragen het daarbij ging meldt de wethouder niet.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter