Nieuws
Goed Bezig! voor een gezonde omgeving

De gemeente, Sport en Welzijn, Sportfondsen, Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West, Kinderopvang Vlietkinderen, GGD Haaglanden, leefstijlprogramma KiXs, Prima Voeding Junior en Catering van Leeuwen ondertekenden onlangs de plechtige belofte (pledge) ‘It takes a village to raise a child’. Deze belofte onderschrijft het belang van de Goed Bezig! aanpak in Leidschendam-Voorburg. Samen zetten de partners zich in om meer dan 89% van de kinderen op een gezond gewicht te krijgen. Diëtiste Liesbeth Smit: ,,Op onze spreekuren en tijdens onze voorlichtingen helpen we kinderen op een speelse manier naar gezonde voedingsgewoonten, levenslang.”

Sinds de start van de Jongeren op gezond gewicht (JOGG)-aanpak drie jaar geleden zijn er diverse initiatieven geweest ten gunste van een gezonde omgeving voor de jeugd, zoals het plaatsen van extra waterpompen en de introductie van water drinken op enkele basisscholen. Ook werd het buitenspelen gestimuleerd door een Buitenspeeldag te organiseren en ook op de Avond4daagsen was Goed Bezig! aanwezig.

Wethouder Nadine Stemerdink: ,,Meer dan 89% van de kinderen in Leidschendam-Voorburg is op gezond gewicht. Dat is het hoofddoel van de JOGG-aanpak. Daarvoor maken we onder de noemer ‘Goed Bezig!’ ouders én kinderen bewust van het belang van gezond eten en bewegen. De JOGG- aanpak kun je niet alleen, dat doe je met elkaar. Alleen zo doen we recht aan het JOGG-motto van de komende vijf jaren.”

De organisaties presenteerden ook een informatieblad. Hierop staan doelen die Goed Bezig! in de afgelopen drie jaar heeft behaald, zoals een daling van 10% op het percentage van kinderen met overgewicht. De negen partners willen allemaal bijdragen aan een Gezonde Jeugd, een gezonde toekomst. Iedere partner doet dat binnen zijn omgeving. Patricia Geers: ,,Bij Vlietkinderen vinden wij gezonde, gevarieerde voeding en lekker bewegen heel belangrijk. We letten bij voeding zeker ook op zout, verkeerde vetten, suikers en we drinken vooral water of (lauwe) thee met de kinderen. We zijn veel buiten met de kinderen en bieden ook sportactiviteiten aan, voor groot en klein, peuteryoga is bijvoorbeeld heel populair bij de peuters.”

Mocht u zich ook willen inzetten voor Gezonde omgeving voor de jeugd kunt u contact opnemen met miriam.blom@senw-lv.nl