Nieuws
GBLV wil duidelijkheid over schuldhulpverlening

GBLV zet vraagtekens rond de schuldhulpverlening, zoals die thans wordt uitgevoerd. Gemeenteraadslid Freek Steutel legt uit: ,,In de periode 2017-2020 heeft de gemeente 2,9 miljoen euro uitgegeven aan schuldhulpverlening. Dat is een fors bedrag. Vandaar dat gemeenteraad bij het vaststellen van het beleidsplan Schuldhulpverlening 2017 – 2020 een groot aantal kwantitatieve (getalsmatige) indicatoren heeft vastgesteld om het effect van het beleid te kunnen meten. Het beleidsplan Schuldhulpverlening moet nu vernieuwd worden. Op de vraag van GBLV aan B&W om inzicht te geven in de afgesproken cijfers kwam een bijzonder antwoord. B&W hebben besloten tot een ‘kwalitatieve evaluatie’. Anders gezegd: er wordt om meningen gevraagd of het beleid succesvol is. De getalsmatige feiten komen niet op tafel.”

GBLV heeft nu vragen gesteld om duidelijk te krijgen of B&W nu wel of niet het gemeenteraadsbesluit uit 2017 hebben uitgevoerd om het effect van het beleid ook getalsmatig te meten. Steutel: ,,We hebben in 2017 een prima beleid rond schuldhulpverlening opgezet. Een belangrijk onderdeel daarin is het monitoren van de effectiviteit van het beleid. Daarvoor was een groot aantal indicatoren opgenomen. Als we jaarlijks gemiddeld zo’n 720.000 euro aan schuldhulpverlening uitgeven in de gemeente, dan wil je daar ook iets van in getallen terugzien. B&W lijken dit nu aan de kant te schuiven en melden doodleuk dat wat meningen inventariseren voldoende is.”

,,Als we mensen uit de schulden kunnen houden of snel uit de schulden kunnen krijgen, is dat beter voor iedereen. Het budget is alleen niet oneindig. Door de periodieke effectmeting waartoe de raad in 2017 besloten heeft, zou op succesvolle acties/aanpakken gestuurd kunnen worden. Het lijkt er sterk op dat B&W die monitoring helemaal niet hebben uitgevoerd. Het nieuwe beleidsplan dreigt daarmee niet meer te worden dan het vervangen van 2017 – 2020 door de nieuwe periode 2021 – 2024. Het schuldgevoel daarover wordt afgekocht met jaarlijks 720.000 euro.”

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter