Ludens
‘De toekomst? Niemand weet het’

Hij heeft net de zomerprogrammering voor Theater Ludens gepubliceerd: 13 voorstellingen in juli, negen in augustus. Deels in eigen huis, met maximaal 45 mensen vanwege coronamaatregelen, deels bij Huygens Hofwijck in de tuin. Daar mogen dan 50 bezoekers komen.

Het is de vrucht van maandenlang worstelen met de coronacrisis en de maatregelen die het kabinet in dat verband afkondigde. ,,De gebeurtenissen buitelden over elkaar heen. Je kon niet verder dan twee weken vooruit kijken. Eigenlijk was het chaos. Ik heb het in mijn baan als directeur nog nooit zo druk gehad’’, zegt Rogier Helwig.

Na een maandenlange sluiting start het theaterleven nu weer op. Bezoekers zijn weer welkom mits ze op anderhalve meter van elkaar blijven en vooraf reserveren. ,,We hebben ons erop ingesteld dat de 1,5 metermaatregel tot 1 januari 2021 blijft. Al weet je het nooit. Het kan best zijn dat het kabinet vanaf 1 september de zaak weer verandert. Dan kunnen wij ook weer opnieuw beginnen met de programmering die nu coronaproof is.’’

Dat de coronacrisis de theaterwereld, en dus ook Theater Ludens, geld kost is duidelijk. ,,We gaan dit jaar naar een verlies van 50 tot 60.000 euro. Op een exploitatie van 350.000 euro. Dat is niet op te vangen. We maken dus gebruik van regelingen van de overheid. En de gemeente springt bij. Niks dan lof voor wethouder Van Eekelen en haar ambtenaren. Die denken echt mee.’’

Theater Ludens moest, op last van de gemeente, meer eigen inkomsten gaan verwerven. ,,Dat is gelukt. Die maken nu de helft van onze exploitatie uit. Maar onze belangrijke inkomensbron, verhuur, is nu weggevallen. En dat komt ook niet op korte termijn terug. Wie wil hier nog iets gaan doen met maximaal 45 mensen?’’

,,Wij zijn ons dus gaan richten op de cultureel/maatschappelijke functie van ons theater. We zijn tenslotte een publieke voorziening die met gemeenschapsgeld wordt gefinancierd. Dus stellen wij ons dienstbaar op voor de lokale samenleving en stellen de zaal beschikbaar voor kleine stichtingen, verenigingen, cursushuizen. Dat loopt erg goed.’’

,,Voor na de zomer hebben we een plan gemaakt om op één derde van de capaciteit te draaien met twee voorstellingen op een avond. Maar de grote namen krijg je daar niet voor. Die zijn niet de financieren. Zaken als de Talentenloods en Popcafé gaan gewoon door. De Talentenloods willen we gaan streamen via Midvliet. Voor de ouders, familieleden, vrienden en kennissen. Want die kunnen er hier niet bij zijn.’’

Rogier Helwig prijst zich gelukkig dat veel mensen die een kaartje hadden gekocht voor een voorstelling die wegens corona niet door ging, een voucher hebben aanvaard in plaats van een teruggave van hun geld. Daarnaast bleek de oprichting van ‘Vrienden van Ludens’ een schot in de roos. Binnen twee weken waren er 130 vrienden die elk 36 euro betaalden.

,,Waarom 36 euro? Onze gemiddelde toegangsprijs is 18 euro. Dat doen we nu maal twee. Eén deel is voor Ludens als steun in de exploitatie. Het andere deel is steun aan de artiesten. Dat zijn vaak mensen aan het begin van hun loopbaan die nu door corona ineens niets hebben. Zij mogen echter niet wegvallen omdat dan de bodem onder de theaterwereld zou wegvallen en het theater zou dood bloeden.’’

Met de coronacrisis komt er ook niets terecht van een gezamenlijke programmering in het seizoen 2020-2021 van Theater Ludens en het Veur Theater. Het plan om één theaterorganisatie te vormen met twee podia heeft lichte vertraging opgelopen. Nu wordt gemikt op een gezamenlijke programmering voor het seizoen 2021-2022.

,,Het zijn zware tijden voor iedereen. En de toekomst? Niemand weet het. De gemeente heeft wel 140 miljoen euro uit de verkoop van Eneco-aandelen, maar is dat vrij besteedbaar?’’

,,In de theaterwereld is een steunfonds voor artiesten wier voorstellingen werden geannuleerd, opgezet. Dat kost ons 450 euro per geschrapte voorstelling. Vanwege corona moesten we een nieuwe cateringvoorziening maken bovenin de zaal. Buiten moesten afstandsmarkeringen komen. Ontsmettingsmiddelen. Het kost allemaal geld.’’

,,En dan zijn er nog de vrijwilligers. Wij draaien met zo’n 60 mensen. Tien tot twintig procent heeft aangegeven het vanwege corona toch lastig te vinden om te werken. Wij snappen dat zij die afweging maken, maar ook dat geeft extra druk op de organisatie.’’

Hij kijkt op de klok. ,,Ik moet verder.’’ Bij het vertrek nog wel een woord van lof voor wethouder Jan-Willem Rouwendal die besloot dat de partners aan de subsidietafels, waaronder Theater Ludens, voor 2021 geen nieuwe plannen hoefden te maken. De stukken van dit jaar gelden ook komend jaar, met een kleine toevoeging voor nieuwe organisaties. ,,Al dat vergaderen kon ik er echt niet ook nog bij hebben. Een compliment aan de wethouder voor zijn meedenken.’’