Nieuws
Den Haag kiest voor betaalbaar wonen: 4000 huizen per jaar

Den Haag gaat meer en betaalbaarder huizen bouwen. Dit staat in de gisteren verschenen Woonagenda en brief ‘Haags samen wonen’ die door het stadsbestuur aan de gemeenteraad zijn verzonden. Den Haag staat voor een grote bouwopgave, in een buitengewoon ingewikkelde tijd en met buitengewoon uitdagende omstandigheden.

Verantwoordelijk wethouder Martijn Balster: ,,We gaan voor een inclusieve woningmarkt. Iedereen moet fatsoenlijk en betaalbaar kunnen wonen in Den Haag. Betaalbaar wonen moet de standaard zijn voor starters, ouderen, studenten én gezinnen. Haags samen wonen, is het credo.” Leidschendam-Voorburg gaat hier ook van merken: speerpunten zijn onder meer de Binckhorst en de omgeving van station Laan van Nieuw Oost Indië.

Het aantal inwoners van Den Haag stijgt de komende jaren met 5000 per jaar. Balster: ,,Er heerst een absolute woningnood in Den Haag, de stad heeft weinig grond en de woningcorporaties in de regio staan er financieel het slechtst voor van heel Nederland. Daar komt de coronacrisis nog bovenop. De impact daarvan is al duidelijk zichtbaar in de kwetsbare wijken. Het maakt dat investeringen in betere en betaalbare huizen en verbeteringen van de woningvoorraad, harder dan ooit nodig zijn.”

Den Haag wil 4000 woningen per jaar gaan bouwen. Er is 50 miljoen uitgetrokken voor betaalbare woningbouw en nog eens ruim 100 miljoen voor gebiedsontwikkeling en sociale woningbouw. Naast bouwprojecten rond de drie stations, in de Binckhorst en Den Haag Zuidwest worden nieuwe kansen in de stad verkend, via een urgentieprogramma, waarmee op korte termijn extra betaalbare woningen moeten worden toegevoegd. Bij nieuw te bouwen woningen is 30 procent sociaal en 20 procent middeldure huur. Daarnaast is het streven om 20 procent van het bouwprogramma in de betaalbare koop te realiseren.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter