Nieuws
Geen bezuiniging op diensten Avalex

De gemeenteraad wil niet tornen aan de dienstverlening van afvalbedrijf Avalex. Dat mag geen optie zijn om te bezuinigen. In plaats daarvan moet het bedrijf zelf gaan zoeken naar bezuinigingen en besparingen binnen de eigen organisatie, mogelijk door samenwerking met anderen aan te gaan.

Dat blijkt uit een commentaar van de gemeenteraad op de begroting 2021 van Avalex. Het bedrijf had daarin mogelijkheden tot bezuiniging aan gegeven zoals een mindere dienstverlening of het invoeren van betaling voor bepaalde diensten.

Avalex voorziet dat de bijdragen van de gemeente, inclusief Leidschendam-Voorburg omhoog moeten door dalende opbrengsten van grondstoffen (- 50%) en de stijgende kosten voor (ondergrondse) containers. De gemeentelijke bijdrage wordt omgerekend in de afvalstoffenheffing die inwoners betalen.

Volgens het afvalbedrijf kan men zelf weinig doen aan de lagere opbrengsten van grondstoffen en hogere kosten voor containers. De gemeenteraad verwacht echter wel een plan van aanpak om deze stijgingen het hoofd te kunnen bieden.

De gemeenteraad steunt het plan om via afvalscheidingscampagnes mensen te wijzen op het milieutechnische én financiële belang van afvalscheiding. Wel wordt geconstateerd dat het niet lukt om de gemeente vrij te houden van grofvuil. De gemeenteraad erkent dat het een gezamenlijk probleem betreft dat alleen door Avalex, gemeente en inwoners samen opgelost kan worden.

In het commentaar hamert de gemeenteraad op nascheiding van afval. Als dat niet in een nieuw contract met een afvalverwerker kan worden opgenomen, moeten afzonderlijke gemeenten binnen Avalex die mogelijkheid binnen twee jaar wel krijgen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter