Nieuws
Wethouder: ‘We gaan bezuinigen’

De gemeente gaat bezuinigen. Dat heeft wethouder Jan-Willem Rouwendal in een vergadering van de gemeenteraad gezegd. B&W willen in 2022 hoe dan ook een sluitende begroting hebben. Nu worden rode cijfers geschreven.

Rouwendal erkende dat hij geen ‘grip’ heeft op de financiën aangezien er telkens weer miljoenen tegenvallers optreden bij de uitgaven voor sociaal domein (ouderenzorg, huishoudelijke hulp) en jeugdzorg. ,,We lopen voortdurend achter de feiten aan’’, zei hij.

De oorzaak legde hij bij de rijksoverheid neer. Die heeft weliswaar taken aan de gemeenten overgedragen, maar met onvoldoende geld erbij. Het ziet er ook niet naar uit dat de houding van de rijksoverheid snel zal veranderen, zo berichtte hij de gemeenteraad. ,,De eerste berichten zijn niet positief.’’

,,De winter komt er aan. Het beleid kan niet ongewijzigd worden voortgezet’’, aldus Rouwendal, die in het najaar zijn begroting voor 2021 en latere jaren wil presenteren. Naast bezuinigingen sprak de wethouder ook over ‘ombuigingen en andere methoden’.

In de gemeenteraad heerst verdeeldheid wat te doen. Philip van Veller (VVD) gaf aan voor ingrepen in het sociaal domein en de jeugdzorg te zijn om zo de uitgaven daar te beteugelen. Hij keerde zich het voorstel van B&W om 3 miljoen euro extra aan het ambtenarenapparaat uit te gaan geven. De liberaal sprak ook over ‘geld anders uitgeven’ en waarschuwde dat de lasten niet te veel mogen gaan stijgen.

Stijn Strous (CDA) stelde dat de gemeente nu als een schip is met een gat in de romp. Ook hij repte over ingrijpen bij het sociaal domein en de jeugdzorg. Gemeentelijke uitgaven moeten heroverwogen worden, de ambities van B&W moeten omlaag. Daarnaast moet bezien worden hoeveel geld er nog uit de financiële reserves van de gemeente gehaald kan worden en in hoeverre de samenleving nog belast kan worden. Ook Strous zette vraagtekens bij de 3 miljoen extra voor ambtenaren alsmede bij 2 miljoen extra voor informatietechnologie bij de gemeente.

PvdA-fractieleider Jochem Streefkerk keerde zich tegen bezuinigingen die de sociale infrastructuur raken. ,,We moeten de zaak niet kapot bezuinigen’’, stelde hij. ,,De structuur van de samenleving is belangrijker dan zwarte cijfers in de begroting.’’ Binnen het sociaal domein en de jeugdzorg zijn ‘inhoudelijke keuzes’ nodig, aldus de PvdA’er. Hij sprak ook over het instellen van bestedingsplafonds. Streefkerk hintte op lastenverhoging, waaronder betaald parkeren.

Volgens Jeroen van Rossum (GroenLinks) kan een sluitende begroting wachten. Hij keerde zich tegen bezuinigingen doch pleitte voor inhoudelijke beleidskeuzes. Bezuinigingen op het ambtenarenapparaat zijn pas mogelijk na een gedegen onderzoek door een extern bureau, zo stelde hij. Van Rossum sprak verder over lastenverhoging, zoals betaald parkeren.

D66-fractieleider Jacco van Maldegem gaf aan dat de gemeente op te grote voet leeft. Dagelijks wordt er 20.000 euro meer uitgegeven dan er binnen komt. Een ingrijpen is dan ook noodzakelijk waarbij hij met name de jeugdzorg noemde. Daar ging in 2019 vijf miljoen euro meer heen dan voorzien. De D66’er vroeg om een lijst van bezuinigingen van B&W. De uitgaven voor de sport horen daar zeker bij, zo gaf Van Maldegem aan.

Frank Rozenberg (GBLV) verweet B&W zaken in het verleden veel te rooskleurig te hebben voorgesteld. Hij voorspelde bezuinigingen en hogere lasten. Verder hield hij zijn kruid droog tot het najaar als B&W met de begrotingsvoorstellen komen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter