Nieuws
Vragen over steun lokale media

GroenLinks-fractieleider Jeroen van Rossum plaatst vraagtekens bij de vormgeving van steun die B&W de lokale media geeft om in de coronacrisis te kunnen overleven. Hij heeft vragen aan B&W gesteld.

De lokale media krijgen 1000 euro ineens als compensatie voor gemiste advertentie-inkomsten. Daarnaast kunnen zij gedurende zeven maanden 500 euro per maand krijgen om de kwaliteit van het nieuws te behouden.

Over de besteding van die 500 euro per maand moeten de ontvangers begin 2021 verantwoording afleggen. Volgens Van Rossum is echter volstrekt onduidelijk welke criteria B&W daarbij hanteren om te beoordelen of het bedrag juist is besteed en of er geen geld teruggegeven moet worden.

‘Welke criteria heeft het college van B&W de ontvangende partijen meegegeven voor de verantwoording van de besteding van de ontvangen steun? Heeft het college van B&W context gegeven op wat bedoeld wordt met continueren van de kwaliteit van nieuws? Vindt het college van B&W dat de partijen voldoende volledig zijn geïnformeerd? Bestaat de mogelijkheid dat de media die steun hebben ontvangen deze moeten terugbetalen, en zo ja, op welke voorwaarden? Er is gekozen voor een maandelijkse toelage. Nu is het totaalbedrag gemakkelijk op te tellen; er is immers al bekend wanneer de steun afloopt. Waarom is er niet voor gekozen het totaalbedrag in een keer over te maken?’, aldus Van Rossum.

De gemeenteraad heeft unaniem om steun aan de lokale media gevraagd, aangezien hun rol onder andere controle van de lokale democratie is.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter