Mening
U zegt met maar: Het begin is er

Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg, Energy Common Leidschendam-Voorburg (EC-LV) en het Platform Lokale Democratie Leidschendam-Voorburg (PLD) zijn binnen onze gemeente drie onafhankelijke burgergroeperingen die zich, ieder met hun eigen aandachtsgebied, inzetten voor het belang van inwoners. Stichting Duurzaam richt zich in brede zin op alles wat met duurzaamheid te maken heeft, EC-LV houdt zich bezig met de energietransitie en het PLD richt zich in algemene zin op het op een positieve manier betrekken van inwoners bij lokaal beleid en de uitvoering daarvan.

Kort geleden hebben deze drie groeperingen vastgesteld dat zij elkaar vanuit hun verschillende doelstellingen momenteel kunnen versterken en aanvullen voor wat betreft de gewenste aanpak van de Lokale Energiestrategie. Dit heeft geleid tot een gezamenlijke brief aan de gemeenteraad in de aanloop naar de discussie en besluitvorming over de Lokale Energiestrategie (LES) en vervolgens tot een uitnodiging aan raadsleden om informeel en in kleine groepjes met elkaar in gesprek te gaan.

Het idee is dat het enerzijds voor burgergroeperingen van belang is meer gevoel en verbinding te krijgen bij het politieke proces en dat anderzijds voor de politiek hetzelfde geldt waar het gaat om direct contact met inwoners. Door deze gesprekken aan te gaan, worden inhoudelijke ideeën uitgewisseld en vindt tegelijk opbouw plaats van onderling begrip en vertrouwen.

Meerdere raadsleden hebben daarop aangegeven dergelijke gesprekken graag aan te willen gaan en is met de PvdA in de persoon van gemeenteraadslid Matthijs Willemse-Jacobson het eerste gesprek ook daadwerkelijk gevoerd. Dit vond plaats in Stadstuin Rusthout. Deze mooie, duurzame plek leent zich hier goed voor, mede om dat deze tuin echt vanuit bewoners zelf is opgezet en ingericht.

Het gesprek zelf werd door alle betrokkenen als positief ervaren. Er werd open over diverse onderwerpen van gedachten gewisseld; zowel over inhoudelijke als over procesmatige aspecten. De conclusie van de burgergroeperingen is dan ook dat het zeker waardevol is om deze gesprekken voort te zetten. Dat zal ook gebeuren, want inmiddels hebben zich ook van andere partijen al raadsleden gemeld. Uiteraard hopen de burgergroeperingen dat uiteindelijk met alle partijen dergelijke gesprekken gevoerd zullen gaan worden.

(Michiel Steffelaar, PLD)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter