Nieuws
Nieuwe Vlietbrug ontbreekt in bouwplan

In de plannen voor bebouwing van Klein Plaspoelpolder (KPP) is een nieuwe brug over de Vliet met een daarop aansluitende weg, niet opgenomen. Op de Vlietoever zijn twee woongebouwen gepland: één langwerpig op de plek van voormalige betoncentrale Mebin, en, daarnaast, een L-vormig gebouw met haven. De panden krijgen elk vier tot zes woonlagen.

Dat bleek op een door de gemeente georganiseerde informatieavond over de KPP-bouwplannen. KPP is het gebied tussen Vliet, J.D. Zocherstraat, Oude Trambaan en Plaspoelkade in Leidschendam. De nieuwe Vlietbrug zou ter hoogte van de Noordelijke Verbindingsweg (aansluiting A4-Vlietweg) moeten komen. B&W hadden al een besluit over de brug zullen nemen, doch dat wordt telkens uitgesteld.

Het bouwplan voor de Vlietoever is gemaakt door Borghese Real Estate, Amvest vastgoedontwikkeling en OZ architecten. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de herontwikkeling van de plek waar nu het lege Totalkantoor Damsigt staat, de parkeerplaatsen die daarbij horen, en het Total-tankstation aan de Oude Trambaan.

Op de plek van het Total tankstation komt een woongebouw van maximaal acht verdiepingen hoog en een trapsgewijze vormgeving. Kantoor Damsigt wordt afgebroken. Aan de Oude Trambaan komen daarvoor twee woongebouwen in de plaats: een U-vormig gebouw met vier etages en, op de hoek van Oosteinde / J.D. Zocherstraat, een woongebouw van zes verdiepingen.

Op de nu afgesloten parkeerplaats tussen J.D. Zocherstraat en Nieuwe Havenstraat komen vier flats van elk zes verdiepingen hoog. De oude gemeentewerf en een deel van het terrein van het voormalige afvalstation van Avalex worden voorzien van vier in elkaar grijpende L-vormige woongebouwen, twee tot vijf etages hoog.

Aan de kant van het Oosteinde / Oude Trambaan komt een nieuwe groenzone met voetpad. Er komt ook een voetpad tussen de Nieuwe Havenstraat en de Dr. Huijserstraat. Het haventje aan de Vliet is nodig omdat er ondergronds een 1200 millimeter dikke waterleiding loopt waarboven niet gebouwd mag worden.

Tussen de nieuwe bebouwing komt een groen verblijfsgebied. De Nieuwe Havenstraat wordt daarvoor opgeofferd. Elk nieuw woongebouw krijgt een eigen parkeergarage. Aan de noordoost kant van de haven is de theekoepel Damsigt gepland.

Dit najaar is de sloop van de laatste gebouwen en fundamenten op de terreinen gemeentewerf, afvalstation Avalex en betoncentrale Mebin voorzien. Er zal dan ook bodemvervuiling worden opgeruimd. Daarna wordt het hele gebied met veldbloemen ingezaaid en verdwijnen de hekken. Borghese en partners willen begin 2021 met hun bouwplannen starten.

Voor het terrein van het Triadomegebouw (voormalig Landalkantoor, Dr. van der Stamstraat 4) liggen er twee varianten: ombouw van het huidige kantoor in woningen of sloop en nieuwbouw. Bij ombouw zou er op de parkeerplaats een los parkeergebouw komen van negen meter hoog (bij het kantoorgebouw zelf zijn de vleugels 14 meter hoog, het centrale deel 20 meter). Rondom het gebouw zou over een breedte van tien meter openbaar groen moeten komen.

Bij sloop en nieuwbouw zijn voor het terrein vier nieuwe gebouwen voorzien: een pand van 26 meter hoog aan de zuidkant van het terrein (richting Nieuwe Havenstraat); een gebouw van vijf etages aan de Vliet met daarnaast een gebouw van drie verdiepingen. Aan de kant van de Dr. van der Stamstraat zou een pand komen van vier etages. Het Triadomegebouw en de omliggende grond zijn in handen van Kingsbridge investment uit Den Haag. Dat bedrijf bekijkt nog welke optie de beste is.

Langs de sloot die van de Vliet loopt naar de Oude Trambaan is ook een voetpad gedacht. Tussen de bestaande huizen aan de Dr. Keukenmeesterstraat en het parkeerterrein van Landal moet een strook open blijven. Hier liggen twee ondergrondse leidingen waarboven niet gebouwd mag worden.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter